10 Temmuz 2012 08:28

'Evren Anayasasını cilalamak için gelmedik'

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda dün yaşanan krizin ardından, komisyon bugün BDP’siz toplandı. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yaşanan kriz konusunda 17-20 Temmuz tarihleri arasında bir değerlendirme yapacaklarını belirterek, “Biz Kenan Evren’in anayasasını yamalamak için cilalamak iç

'Evren Anayasasını cilalamak için gelmedik'
Paylaş

Komisyonun dün gerçekleşen toplantısında BDP’nin, “Herkes düşünce ve kanaatlerini tercih ettiği dilde hukuken meşru bütün araç ve yollarla, tek başına veya toplu olarak ifade etme ve yayma özgürlüğüne sahiptir” önerisinin paranteze alınması krize neden oldu. Yaşanan krizin ardından komisyon bugün BDP olmadan toplandı.

BDP GRUBU TOPLANACAK

TBMM’de yaşananlara ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yaşanan krizi değerlendirdi. “Geldiğimiz noktada İçtüzük ve usulde ciddi sıkıntılar yaşandığını görüyoruz” diyen Kaplan, “Bu sıkıntıların özellikle 3 siyasi partinin yasakçı, devletçi, güvenlikçi anlayış odağında BDP bloku özgürlükçü ve sivil anlayışı arasında zaman zaman kamuoyuna da yansıyan tartışmalar yaşanıyor. Üç siyasi parti bazı davranışları alışkanlık haline getirmeye başladılar. Toplumsal sözleşme niteliği olan bir anayasa sürecinde herkesi sorumluluğa davet ediyoruz.17, 18, 19, 20 Temmuz tarihlerinde grubumuzu toplayacağız, bu konuda çok daha net ve kapsamlı görüşlerle kamuoyunun önüne çıkacağız” şeklinde konuştu.

3 partinin dil denince kilitlendiğini söyleyen Kaplan, “Bu kadar korkunç bir kilitlenme olabilir mi? Çok dilli ülkeler ne oluyor o zaman? Bunu konuşamayacaksak nasıl bir anayasa yapacağız. Biz Kenan Evren’in anayasasını yamalamak için cilalamak için gelmedik” dedi.

‘SÜRECİ TIKAYAN BİZ OLMAYACAĞIZ’

Bu süreci baltalayanların kimler olduğunu deşifre edeceklerini dile getiren Kaplan, “Halka gideceğiz halka anlatacağız. Ama bu süreci asla ve asla tıkayan biz olmayacağız. Bunu da bilmelerini isteriz. Bu sürece geldik, herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz” dedi.

‘BOZDAĞ’IN AÇIKLAMALARI SAÇMA SAPAN’

Tutuklu milletvekillerinin durumuna da değinen Kaplan, “Ceza hukukunda evrensel kurallar vardır. Onun için usul kanunları takdiri değil, kanunidir, emredicidir. Onun için Sayın Bozdağ’ın yaptığı açıklamalar saçma sapandır, hukuk nosyonu olan en sıradan insanın bile tepki göstereceği şeyler. Hukuk devletlerinde ceza kuralları lehe işler” diye konuştu. “Büşra Ersanlı ile ilgili açıklamaları ibretle okuyoruz” diyen Kaplan, “Davutoğlu diyor ki o terörist değil, İçişleri Bakanı da o teröristtir diyor. Al birini vur diğerine. Aynı hükümetin iki üyesi” dedi.

‘YAKUT’UN GELDİĞİ YER BELLİ’

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kaplan, bir gazetecinin, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un tutuklu vekillere ilişkin açıklamalarını hatırlatması üzerine Kaplan, “Sadık Yakut eski savcıdır, sıkıyönetimlerde falan görev yaptı, geliş yeri bellidir yani ondan farklı bir şey mi bekleyecektik. Ama kendi çıkardıkları yasalara karşı dürüst ve namuslu dursunlar. Kendi çıkardıkları yasanın arkasında dursunlar. Bozdağ’ın usul kanunları takdiridir demesi bir hukukçunun en büyük gafıdır, Meclis Başkanvekilimiz ikinci bir gaf daha yapmıştır. Gaf üstüne gaf” diye konuştu. “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda talebiniz vardı, talebiniz kabul edildi, komisyon 1 Ağustos’ta toplanacak. Toplantılarınızda ne tür karar çıkar?​” sorusuna da Kaplan, “Yakında kararları açıklayacağız. Biz bu sürecin tıkanan bu sürecin aşılması için çaba içindeyiz. Kimse burada kimseyi tahakküm etmesin. Toplumsal sözleşme yapacaksak toplumun sözleşmesini yapacağız. Üç partinin sözleşmesini yapacaksak ayrı bir konu” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Barış sağlansın, insanlar sağ kalsın

SONRAKİ HABER

Mor Gabriel için imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...