10 Temmuz 2012 10:15

KPSS’de yeni iddialar

Öğretmenlik ve kamudaki B grubu kadrolar için gerçekleştirilen KPSS soru ve cevaplarının sınav öncesi dağıtıldığı yönünde iddialara yenileri eklendi. Öte yandan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, KPSS ile ilgili iddialara ilişkin, "Şu anda bu iddiaların gerçek olduğunu düşünmüyoruz. Bunu gösteren herhan

KPSS’de yeni iddialar
Paylaş

DİHA'dan Abdurrahman Gök'ün haberine göre göre; 10 Temmuz 2010’da gerçekleştirilen KPSS eğitim bilimleri sınavında 354 aday 120 sorudan 120’sini, binlerce aday ise 100 net ve üzeri yapmış, böylelikle soruların sızdırıldığı anlaşılmıştı.  Bunun için 7 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirilen sınavda farklı bir yönteme gidildi.

İddiaya göre; soruları sınav öncesi cemaate yakın bir dershane “çok güvendiği” kadrolarına ücretsiz dağıttı. Bunun yanı sıra da 81 ilin tamamında her bir ilde bir kişi görevlendirilerek bunlar aracılığıyla, AKP ve cemaate yakın referansı güçlü olan 40’ar kişiye de sınav soruları 40 bin TL karşılığında satıldı. Bu organizasyonun içinde yer aldığı ve 40 referanslı kişiye bu soruları dağıtan Diyarbakır’daki “şebekenin” başında bir kadının olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre; söz konusu kadın 20 bini peşin olmak üzere 40 bin TL’ye anlaştığı “referansı güçlü” kişilerle Diyarbakır’da bir mekanda bir araya geldi. Gece saat 00.00 sularında dikkat çekmemek için toplanılan merkezde sınava girecek olan öğrencilerden telefonları ve iletişim araçları alındı. Söz konusu 40 öğrencinin önüne sınavda çıkacağı garantisi verilen 100 soru konuldu ve bu soruların sabah saat 08.00’e kadar cevapları ile birlikte ezberlenmesi istendi. Soruların yazılmasına ve fotokopilerin çoğaltılmasına izin verilmezken, sabah saat 08.00’de de 40 aday araçlarla tek tek okullarına bırakıldı. Böylelikle sınav sorularının fazla dağılmasının önüne geçilmek istendi. 120 sorudan 100 soru verilmesi ile daha önceki sınavda ortaya çıkan “ful çekme” eyleminin önüne geçmenin amaçlandığı belirtilirken, söz konusu dağıtılan 100 sorunun içinde güncel konuları içeren ve eleyici mahiyette olan soruların da bulunduğu kaydedildi. Söz konusu 100 soruyu yapan kişinin 90 puan ve üzeri alacağı için yerleşmesinin garanti olacağı için de söz konusu kişilerin fazla riski göze almayarak “geçmiş sınavdan da ders çıkararak” 120 sorunun tamamını vermediği öğrenildi.

BİR BANKIN ALTINDA BULUNAN CEVAPLAR

Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre de bir aday, sınav günü akşam saatlerinde Ankara Demetevler’de bulunan bir parkta, bankın altında, eğitim bilimleri ve yabancı dil sınavına giren başka bir adayın sınav giriş belgesinin içinde küçük parçalar halinde kağıtlar buldu. Matematik ve İngilizce sorularının ve yanıtlarının bulunduğu kağıtları, konuları bilmediği için birleştiremediğini söyleyen aday; tarih, coğrafya, vatandaşlık ve Türkçe sorularının ve yanıtlarının yazılı olduğu kağıt parçalarını birleştirebildi. Soruların içinde geçen anımsatıcı ifadelerin yer aldığı kağıtta, yanıtlar olduğu tahmin edilen ifadelerin yeşil kalemle yuvarlak içine alınmış olması dikkat çekti. Kağıtta yazan soru ve yanıtlar ile Dicle Haber Ajansı tarafından paylaşılan sorular karşılaştırıldığında büyük oranda benzerliğin olduğu ortaya çıktığını kaydetti.

GÖZLER ÖSYM’DE

Söz konusu bu kadar ciddi iddialara ilişkin ÖSYM, aynı gün henüz hiçbir iddiayı araştırmamışken, “Haberlerin karalama amacıyla yapıldığını” savunsa da bir çok kentte adaylar, KPSS’deki iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunuyor. Yurdun dört bir yanındaki başsavcılıklara yapılan suç duyurularında “Soruları kimin, nasıl çaldığının bulunması” isteniyor. Şimdi gözler ÖSYM’nin yeni iddialara vereceği yanıtta. (HABER MERKEZİ)


'SINAVI İPTAL ETMEYİZ

ÖSYM Başkanı Ali Demir, KPSS skandalına ilişkin Anadolu Ajansı’na (AA) değerlendirmelerde bulundu.

DİHA'nın haberine göre Demir, uzak merkezlerdeki bir-iki hat dışında sınav evraklarının ÖSYM'ye geldiğini ve merkeze gelen soru kitapçık sayılarının analizini yapacaklarını söyledi. Demir, ''Bütün evrakı, cevap kağıtlarını ayrıştırıp, soru kitapçıklarını sayıp eksik evrakımız var mı yok mu bunun kontrolünü yapacağız. Büyük oranda da bunun tespitini yapıp denkleştirebiliyoruz. Soru kitapçıklarını denkleştireceğiz, herhangi bir eksiklik varsa onu tespit edeceğiz'' dedi. Adayın soru kitapçığını ve cevap kağıdını salonda teslim etme zorunluluğu olduğunu vurgulayan Demir, ''Zaman zaman cevap kağıdı ve soru kitapçığı eksikliğinden dolayı, soru kitapçığını salon dışına çıkardığından dolayı sınavını iptal ettiğimiz adaylarımız var. Bir aday, salon başkanı veya gözetmeninin biran dalgınlığında soru kitapçığını dışarıya çıkarmış olabiliyor. Haberimiz olduğunda takip ediyoruz, adayı buluyoruz, soru kitapçığını geri getiriyoruz, ancak sınavını iptal ediyoruz. Kontrolümüz dışında olanları da burada tespit ettikten sonra iptal ediyoruz'' diye konuştu.

Demir, KPSS sınavına ilişkin ortaya çıkanların gerçek olmadığını düşündüklerini savunarak, “Bunu gösteren herhangi bir kanıt, herhangi bir şeyimiz yok. Eğer bu yönde bir bulgu ortaya çıkarsa mutlaka değerlendiririz ve gereğini yaparız. Dolayısıyla tabii ki güvenlik tedbirlerimizi daha da iyileştirmemiz gerekir, sistemimizi her an iyileştirmemiz gerekir. Biz sürekli olarak, neredeyse 24 saat bunun peşinde, takibindeyiz. Ama somut olarak 'şunu yapacağız' dememiz şu anda söz konusu değil. Sınavın iptali hiç hoş olmayan bir konu. Ama şu var, somut veriler olduğunda bunları kimlerin kullandığını tespit edebiliriz, kimlerin kullandığını tespit ettiğimizde onların sınavlarını iptal ederiz ama genel olarak sınavı iptal edecek bir durumun olduğuna ben ihtimal veremiyorum çünkü şimdiye kadarki analizlerimiz bunu gösteriyor” dedi.

SKANDALI ORTAYA ÇIKARANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Demir, KPSS’de yaşanan skandalı görmezden gelerek, ''Hemen bu haberleri yapan ve kamuoyunda infiale sebep olan internet sayfaları ve haber ajanslarına uyarılar çektik ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk'' dedi. Sınava girenlerin ÖSYM hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin Demir, adayların haklarını takip edebileceklerini kaydetti. Demir, ''Mağduriyetin olduğunu bilsek gereğini yapar, o mağduriyeti gidermek için ne gerekiyorsa yaparız. Bir mağduriyetin olduğunu düşünmüyoruz, olmayacaktır da'' dedi. Demir, ''Yaptığımız analizler bizim bu sınavda bir haksızlık olduğu yolunda bir bulgu söz konusu değil. O nedenle adaylarımızın içlerinin rahat olmasını istiyoruz ve bu tür asılsız iddialara çok da değer vermemelerini, özellikle bizim internet sayfamızdan yapacağımız duyurulara önem vermelerini istiyoruz'' diye konuştu.

Demir, ÖSYM’nin sınavının 14.30’da başladığını ancak internet sitelerine ilk haberin 16.00’da girdiğini savunarak, DİHA’nın skandala ilişkin 15.30’da girdiği haberi görmezden gelerek, “Arkasından diğer iddialar da saat 17.30'da veya 22.30'da internete düştü. Bizim düşündüğümüz bunların sınavdan sonra bir gayretle hazırlanmış ve basına verilmiş nüshalar olduğu'' şeklinde konuştu. ÖSYM'nin ilk gün kesin bir dille inkar ettiği iddialara karşın Demir'in bugün yaptığı açıklamada "Şu anda bu iddiaların gerçek olduğunu düşünmüyoruz" şeklinde kesin olmayan bir açıklama yapması dikkat çekti.

KAMU-SEN'DEN HATIRLATMA

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise KPSS'yle ilgili iddialara ilişkin, "ÖSYM'nin açıklanan 57 sorunun kulaktan, ezberleme yöntemi ile tespit edildiğini söylemesi mantık dışıdır" diyerek tepki gösterdi. Koncuk, yazılı açıklamasında, KPSS'yle ilgili kopya iddialarının sürdüğünü, bu konuda en büyük problemin 2010 yılında KPSS sorularını çalanların hala ortaya çıkarılmaması olduğunu ifade etti. ÖSYM'nin, iddiaları daha ilk saatlerde reddettiğini hatırlatan Koncuk, "İddialarla ilgili, hiçbir araştırma yapmadan yapılan bu açıklamalar kurumun ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Aynı yaklaşımı 2010 yılında o tarihteki ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan da sergilemiş ve sonunda istifa etmek zorunda kalmıştı. ÖSYM'nin açıklanan 57 sorunun kulaktan, ezberleme yöntemi ile tespit edildiğini söylemesi mantık dışıdır. Çünkü hiçbir adayın 57 soruyu şıklarıyla beraber ezberlemesi, sınavdan sonra hatırlaması mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Koncuk, savcılığın iddiaları ciddiye alarak ilgili yayınevi sorumlularını sorguya çekmesini, soruların hangi yolla ele geçirilerek yayınlandığını açıklamasını istedi. (ANKARA)


KPSS’de sınav devam ederken soruların İnternet’e sızdırılması olayına ilişkin tepkiler dinmek bilmiyor. İnternet üzerinden bir araya gelen çok sayıda kişi ÖSYM Başkanı Ali Demir’i ve Milli Eğitim Bakanı Dinçer’i istifaya çağırdı. Skandala tepki gösteren ve grup sözcüsü olan Pelin Çalık, ÖSYM Başkanı Demir’in, açıklamalarıyla sınava giren 1 milyon adayı aptal yerine koyduğunu söyledi.

İnternet’te sosyal paylaşım sitelerinde kurulan ‘KPSS 2012 İptal edilsin’ grubu Ankara’da bugün Kızılay YKM önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sık sık “KPSS iptal, Ali Demir İstifa”, “Ömer Dinçer istifa” sloganları atan KPSS mağdurları, bir süre alkış ve ıslıklarla ÖSYM ve hükümeti protesto ettiler. “Çocuklarımızın emeklerinin çalınmasına sessiz kalmayacağız” diyen aileler de eyleme katılarak destek verdi. Çevreden çok sayıda kişinin de alkışlarla destek verdiği eylemde sınava giren onlarca mağdur, KPSS kitaplarını ve test kitapçıklarını yırtarak yere attılar. Burada konuşan Pelin Çalık, KPSS sonrasında ve sınav esnasında soruların sızdırılması ve İnternet sitelerinde yayınlamasına karşılık, ÖSYM Başkanı Demir’in yaptığı jet açıklamaların hiçbirisinin inandırıcı ve tatmin edici olmadığını ifade etti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Çalık, ÖSYM’nin “Yapılan incelemeler sonucu iddialar asılsızdır” sözlerine tepki gösterdi. “Bu kadar kısa bir süre içerisinde hangi heyet tarafından, nasıl bir inceleme yapıldı” diye soran Çalık, sınavın iptal edilmesi gerektiğini söyledi. ÖSYM Başkanı Demir’in, “Kopya yoktur olayda, sadece sınavdan çıkan bazı öğrenciler soruları parça parça ezberlemiş ve sitede yayınlamış” sözlerini hatırlatan Çalık, Demir’in bu açıklamasının sınava giren 1 milyon adayı aptal yerine koymak anlamına geldiğini ifade etti. Skandalların sınavların güvenliğine gölge düşürdüğüne vurgu yapan Çalık, tüm sorumluların açığa çıkartılarak gerekli cezalara çarptırılmalarını istedi. Açıklamaya AYÖP yöneticileri de katılarak destek verdi.

Eylem, Cuma günü saat 13.00’te yeniden YKM önünde toplanma kararının alınmasının ardından sona erdi. Mağdurlar, Adliyeye giderek olay hakkında suç duyurusunda bulundular.  (Ankara/EVRENSEL)


SINAVIN İPTALİ BEKLENMEKTEDİR

CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, KPSS sonrasında yaşanan iddialara ilişkin, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu ülkede geçen yıl ve bir önceki yıl bu vakitler olan bu yıl da yinelenmiş, gençlerimizin umutları bir kez daha karartılmıştır. Devlet eliyle ve KPSS denilen şaibeli bir engelle çaresiz bırakılmışlardır. Bu ülkede hep kimsesiz olanlar hep sahipsiz olanlar eğitimli bir milyona yakın genç yine kimsesiz bırakılmıştır” dedi. ÖSYM’ye de çağrıda bulunan Tarhan, şöyle dedi: “1 milyon 700 bin öğrenciyi ilgilendiren geçen yılki üniversiteye giriş sınavından sonra iktidar yandaşlarına şifre verilerek kopya çekilmesinin sağlandığı iddialarını, yargının, 26 günlük jet bir soruşturma sonucunda ‘Şifre var ama suç yok’ diyerek akladığı bilindiğinden bu konudaki şüpheler giderek derinleşmektedir. Bu konuda ÖSYM’nin ciddi ve kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapması, sorumluluk üstlenmesi gerekirse şaibenin temizlenmesi için sınavın iptali beklenmektedir. Sınav sonrası yaşananlar ve bunca iddia sonucunda, adaletsizliğe uğrayanların sorumluları öğrenme, izleme ve cezalandırılmasını isteme en doğal haklarıdır. Alın teri dökenlerin haklarının gasbedilmesinin, onlara bunu reva görenlere karşı demokratik itiraz hakkını da doğuracağı kuşkusuzdur.” (ANKARA)


GOOGLE ARAMASINDA YÜKSELİŞ

İddialarla ilgili milyonlarca öğrencinin kafasının karışmasını sağlayan son gelişme ise Google arama motorunda yapılan bir analiz oldu. Google search’te yapılan analizde Beyaz Kalem Yayınevi tarafından derlendiği ileri sürülen 57 sorunun sınavdan bir gün önce 06.07.2012 saat 00.00’dan itibaren yapılan aramalarda şoke eden bir yükseliş olduğu ortaya çıktı. Sınav sorularının sınavdan bir gün önce Google’de aranması büyük şaşkınlık yaratırken ÖSYM’den bu konuyla ilgili yapılacak açıklama merak konusu oldu.

ÖNCEKİ HABER

2 poğaçaya 12.5 yıl hapis!

SONRAKİ HABER

'Kıdem'li yalanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...