16 Haziran 2017 16:47

Diyarbakır’da yasak ve operasyonlar halkı bezdirdi

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı köylerde ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle, 2 ay boyunca evlerinden çıkamayan köylüler tepkili.

Paylaş

Son bir yılın yaklaşık 2 ayını sokağa çıkma yasakları ve aylardır süren askeri operasyonlar ile geçiren Lice’ye bağlı köylerde yaşayan yurttaşlar, geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığı artık yapamadıklarını belirterek, “Bizlere tam olarak cezaevi hayatı yaşatılıyor” dedi. 

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı köylerde son bir yılda farklı tarihlerde ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle, köy sakinleri yaklaşık 2 ay boyunca evlerinden çıkamadı. Bölgede özellikle son 20 gündür çoğunluğu çevre ve batı kentlerinden getirilen özel birliklerden oluşan 10 bin polis, asker ve korucunun katılımıyla başlatılan ve halen devam eden operasyon nedeniyle, ilçeye bağlı yüzlerce köy ve mezranın yolu kazılarak ya da zırhlı araçlar ile kapatıldı. 

TARIM VE HAYVANCILIK YAPAMAZ OLDULAR

Çok sayıda asker ve korucu tarafından ablukaya alınan köylerde yurttaşların kapılarının önüne dahi çıkmaları engellenirken, köy kırsalında bulunan arazilerini sulamalarına ve hayvanlarını otlatmaya dahi izin verilmiyor. Tek geçim kaynakları hayvancılık ve tarım olan köylüler, susuzluk ve bakımsızlık nedeniyle ekinlerinin kurumakla yüz yüze kaldığını belirtiyor. 

‘CEZAEVİ HAYATI YAŞATILIYOR’

Köylülere yoğun baskı uygulandığını belirten Kayacık (Hêzan) Köyü Muhtarı Şahbettin Harman, köy yollarının kapatılması ile büyük mağduriyetler yaşadıklarını anlattı. Ambulansların dahi köye girip çıkmasına izin verilmediğini belirten Harman, “Köylerin dört bir yanı askerlerce kapatılmış ve operasyon devam ediyor. Köylülerin arazilerine gitmelerine, hayvanlarını otlatmalarına dahi izin verilmiyor. Köylüler doğru düzgün evlerinden çıkamıyor. Bizlere tam olarak cezaevi hayatı yaşatılıyor” dedi. 

Bir hastanın ilçeye gitmesinin dahi çok zor olduğunu belirten Harman, “Bu bölgede her gün operasyon ve sokağa çıkma ilan ediliyor. Köylüler artık ne yapacağını şaşırmış durumda” diye konuştu. 

‘KÖYLÜLERİN HAYVANLARI PERİŞAN DURUMDA’

Mehmet Sıddık Aydemir isimli köy sakini ise, askerlerin köylerinin etrafından hiçbir hareketlilik olmamasına rağmen evlere baskın gerçekleştirdiğini ve köyde boş bulunan evlerin kapı ve pencerelerini kırdığını söyledi. Köyün yaklaşık 500 metre ötesinde bulunan bahçesine gidip sulama yapamadığını belirten Aydemir, “Evimin hemen yanındaki küçük arazide bir şeyler ektim. Bu operasyonlar nedeniyle hemen birkaç metre ötedeki bahçeye bile gidip gelmekten korkuyorum” dedi. 

Köy yollarının kapatılması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Aydemir, “Yasaklar nedeniyle hayvanı olan köylüler de hayvanlarını araziye çıkaramıyor. Köylünün hayvanları perişan durumda” dedi. 

‘ÇOCUKLARIMIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU’

Köyün dışında bulunan arazilerine gidemedikleri için köyün ortasında bulunan bir arazide tütün ekerek geçimlerini sağladıklarını belirten Hanım Aydemir isimli kadın ise, “Hayvanlarımız da günlerce içeride kalıyor ve besleyemiyoruz. Bu şekilde ne yiyeceğiz, ne içeceğiz?” diye sordu. 

Köylerine yakın bölgelerde özellikle akşam saatlerinde yoğun silah ve top seslerinin geldiğini söyleyen Aydemir, “6 çocuğum var. Küçükleri silah seslerinden dolayı sabaha kadar ağlıyor. Psikolojileri bozulmuş. Dışarıda asker ya da helikopter gördüklerinde koşup içeri giriyorlar. Geceleri tir tir titriyorlar” dedi. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım: Yürüyeceksen darbeye karşı yürüyeceksin

SONRAKİ HABER

Kolombiya’da öğretmen grevi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...