16 Haziran 2017 16:43

Urfa Cezaevi yangınından sonra hukuk 5 yıldır işlemiyor

5 yıl önce Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 13 kişinin öldüğü yangınla ilgili açılan soruşturmada herhangi bir ilerleme yok.

Paylaş

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 5 yıl önce 13 cana mal olan yangınla ilgili AYM’nin “Yaşam hakkı ihlali var” kararına rağmen soruşturmada bir arpa boyu yol alınamadı.

Urfa E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda adli tutukluların kaldığı C 15 koğuşunda 16 Haziran 2012 tarihinde yaşanan yangında yaşamını yitiren 13 mahkum hakkındaki soruşturmada Anayasa Mahkemesinin “Yaşam hakkı ihlali var” kararına rağmen bir aşama kaydedilemedi. 5 mahkumun da yaralandığı yangına dair açılan ilk soruşturmada Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, cezaevi yönetimini aklamış ve “Kovuşturmaya yer yoktur” kararı vermişti.

AYM kararında Urfa Cezaevinin 1968 yılında faaliyete geçen eski tip bir cezaevi olduğu hatırlatılarak, “Olay tarihi itibariyle bünyesinde 47 bölüm (koğuş ve oda) bulunan ceza infaz kurumunun kapasitesi 400 civarında olmasına rağmen toplam 1050 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır” demişti. Yanan C-15 koğuşunun kapasitesinin 7 kişi olduğu, buna karşılık koğuşta olay sırasında 18 kişinin barındığının ifade edildiği kararda, olay tarihinde görevli olan 21 infaz koruma memurundan 5’inin de izinli olduğu, cezaevinde yangın alarmı sisteminin bulunmadığı ve yangın hortumlarının C-15 koğuşuna ulaşmak için yeterli uzunlukta olmadığı vurgulanmıştı.

Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen hâlâ davada bir ilerlemenin olmadığını belirten yangında oğlu Yusuf Ekşili’yi (26) kaybeden Meral Ekşili’nin Avukatı Mehmet Kırboğa 2 yılı geçkin bir zaman olmasına rağmen soruşturma tamamlanmadığını, gizlilik kararı nedeniyle de dosyaya hakim olamadıklarını söyledi. Yangında oğlu Yunus Ekşili’yi kaybeden Meral Ekşili, gözyaşlarına hakim olamadan, “Yangının 5’inci yılı. Oğlum henüz ceza almamıştı. 4 buçuk ay olmuştu ki tutuklanmıştı. Daha mahkemeye çıkmamıştı. Oğlum beni aradı koğuştan çıkmak istediğini söyledi. Sonra da yangında kaybettim onu”dedi. (Urfa/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Dicle Anter’den AKP’li vekillere: Neyi korumak istiyorsunuz?

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Yürüyeceksen darbeye karşı yürüyeceksin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...