16 Haziran 2017 16:31

Dicle Anter’den AKP’li vekillere: Neyi korumak istiyorsunuz?

Dicle Anter, Musa Anter cinayetinin tanıklarından AKP Milletvekili Orhan Miroğlu ve AKP eski milletvekili Muhsin Kızılkaya'ya tepki gösterdi.

Paylaş

Kürt bilge Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin tanıklardan AKP Milletvekili Orhan Miroğlu ve AKP eski milletvekili Muhsin Kızılkaya’nın dava hakkındaki tutumlarını eleştiren Anter’in oğlu Dicle Anter, “Neyi korumak istiyorsunuz?” diye sordu. 

Üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen halen devam eden ve devletin sır gibi koruduğu belge ve bilgilerin ortaya çıkarılmadığı Musa Anter cinayeti ve JİTEM ana davasının 14’üncü duruşması 7 Haziran’da Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Anter’in 1992’de öldürülmesi ve AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’nun yanında bulunmasına ilişkin, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında olduğu 4 sanığın yargılandığı dosya ile birleştirilen 16 sanıklı JİTEM davasında geçtiğimiz duruşmada AKP’li Muhsin Kızılkaya dinlendi. Muhsin Kızılkaya da duruşmada Musa Anter’in öldürüldüğü esnada kendisi de yaralanan Orhan Miroğlu gibi JİTEM’i ve devleti koruyan tavrını bir kez daha göstererek PKK’yi işaret etti. Anter’in oğlu Dicle Anter, Kızılkaya’nın duruşmada ifade ettiği “Olayda JİTEM olup olmadığını bilmiyorum ve PKK Musa Anter’i tehdit ediyordu” söylemine tepki göstererek, bu söylemlerin Musa Anter cinayetini aydınlatmaya yönelik adımlar olmadığını söyledi. 

Anter, “Biliyoruz ki bu dönemlerde yoğun bir şekilde Kürdistan’da faili meçhul cinayetler, köy boşaltma olayları yaşanmış. Hâlbuki siz bu konularda da suçlusunuz. Musa Anter ve JİTEM davası aynı dosya içerisinde. Siz suçlusunuz. Bu suçunuzu böyle örtbas edemezsiniz.”

Anter, davadaki sanık ve tanıkların kendilerini korumak için çelişkili beyanlarda bulunduklarını ve Muhsin Kızılkaya ile Orhan Miroğlu’nun JİTEM’in yaptıklarını bilmelerine rağmen davaya olumlu bir katkı sağlayacak beyanlardan kaçtığını ifade etti. Muhsin Kızılkaya’nın duruşmada “Musa Anter’i öldürenlerin JİTEM olup olmadığını bilmiyorum” sözlerini hatırlatan Anter, Kızılkaya’ya “El insaf! Sen o dönemlerde Diyarbakır’a tedirgin olarak gittiğinde JİTEM ve Hizbullah korkusu vardı. JİTEM ve Hizbul-kontra Musa Anter’i birlikte öldürdü. Nasıl ‘bilmiyorum’ diyebiliyorsun. Neyi korumak istiyorsun?”

‘YEŞİL HÂLÂ BİR SORU İŞARETİ’

Davanın kilit isimlerinden biri olan “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’la ilgili hala bir bilgi olmayışını sorguladıklarını söyleyen Anter, “Mahmut Yıldırım büyük bir soru işareti. Yaşıyor mu, yaşamıyor mu? Kimse bu konu hakkında bir şey söylemiyor. 2000’li yıllarda ‘Yeşil’in Silopi’de olduğu duyumunu aldık. Orada olduğu söylendi. 2000 yılına kadar da bu adam yaşıyordu; ama daha sonra ona ne oldu bilmiyoruz. Bu kişinin bir an önce ortaya çıkartılması lazım.” (Batman/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Nuriye ve Semih 100 gündür açlık grevinde, farkında mısınız

SONRAKİ HABER

Urfa Cezaevi yangınından sonra hukuk 5 yıldır işlemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...