16 Haziran 2017 14:27

İsveç'te ırkçı saldırıdan sonra mültecilere polis saldırdı

Geçtiğimiz günlerde İsveç’in Malmö ilinde Göçmen Dairesi önünde ırkçı saldırıya uğrayan mülteciler dün de polisin saldırısına uğradı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Geçtiğimiz günlerde İsveç’in Malmö ilinde Göçmen Dairesi önünde gösteri yaparken ırkçı saldırıya uğrayan Iraklı mülteciler dün de polisin saldırısına uğradı. Protestocu Iraklıların pankrat, döviz ve eşyalarına el koyan polis, 4 sığınmacıyı gözaltına aldı.

14 Mayıs günü, 35 civarında Iraklı, iltica yasalarında yapılan değişikliği ve sığınma taleplerinin reddedilmesini protesto etmek için Göçmen Dairesi binasının karşısındaki çimenlik alana çadır kurarak protesto eylemi başlatmıştı.

POLİS, ÇÖPLERİ BAHANE EDEREK SALDIRDI

Bir aydan beri süren eyleme dün öğleden sonra polis, mültecilerin çevreyi kirlettiklerini öne sürerek müdahale etti.

Polis şeflerinden Stephan Söderholm, İsveç Devlet Televizyonu’na polisin  çöpleri ve eşyaları uzaklaştırmak için gösterinin yapıldığı yere geldiğini ancak protestocuların polisin görevini yapmasını  engelledikleri için 35 kişiyi zorla uzaklaştırdıklarını ve 4 kişiyi göz altına aldıklarını açıklamasını yaptı.

Yaptıkları barışcıl gösterinin saldırıya uğramasına tepki gösteren mülteciler ise, polisi yasal haklarını engellemekle ve aşırı şiddet uygulamakla suçluyor. Expressen gazetesine açıklamalarda bulunan eylemcilerden Fatma Fadek, polisin giysi, yiyecek, su, batteniye ve pankratlarına el koyduğunu belirterek, “Orada durmuş ve polisin nasıl kötü davrandığını izliyorduk. İki genci dövüp birlikte götürdüler” dedi.

Polis yetkililerinden Fredrik Bratt ise,  mültecilere şiddet uygulandığına ilişkin bir bilgileri olmadığını iddia etti.  Sığınmacıların değerli eşyalarını karakoldan alabileceklerini ve işe yaramıyanları da çöpe atacaklarını söyledi. 

ARABASINI SIĞINMACILARIN ÜZERİNE SÜREN KİŞİ SERBEST 

Iraklı mülteciler bundan bir kaç gün önde de ırkçı bir saldırıya uğramışlardı. 22 yaşındaki bir ırkçı, arabasını sığınmacıların çadır ve pankratlarının üzerine sürdükten sonra ağaca çarpmıştı.  Mülteciler yakaladıkları saldırganı polise teslim etmişlerdi.

Polis üzerinde iki bıçak ve arabasında Nazilerin sembolü gamalı haç bulunan ırkçıyı serbest bırakmış ve hakkında silah yasasına muhalefet etme, yaralamaya teşebbüs ve nefret suçlarından soruşturma başlattığını açıklamıştı.
 

ÖNCEKİ HABER

Çorum’da katledilenler anıldı

SONRAKİ HABER

Kayseri'de 'Adalet Yürüyüşü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...