16 Haziran 2017 11:34

Üç gazeteci beş aydır iddianamesiz cezaevinde!

Gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat, tam beş aydır iddianamesiz tutuklu bulunuyor. Deniz Yücel ise 124 gündür cezaevinde.

Paylaş

Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın maillerinin sızdırılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan üç gazeteci, tam beş aydır iddianamesiz tutuklu bulunuyor. Gazeteci Deniz Yücel ise aynı soruşturma kapsamında 124 gündür cezaevinde.

Diken’in Eski Editörü Tunca Öğreten, kapatışan DİHA’nın Haber Müdürü Ömer Çelik, BirGün çalışanı Mahir Kanaat, DİHA Muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan, 25 Aralık 2016’da eş zamanlı baskınlarla gözaltına alındı.

Gözaltındaki gazeteciler ilk beş gün avukatlarıyla da görüştürülmedi. Soruşturma savcısının izinde olduğu da ortaya çıktı. Gazeteciler, gözaltında banyo ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çekti.

5 AY OLDU, HÂLÂ İDDİANAME YOK

Gazeteciler, 24 günlük gözaltı süresinin ardından 17 Ocak’ta adliyeye sevk edildi.

Öğreten, Çelik ve Kanaat ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanırken, Yoksu, Sargın ve Okatan ‘yurt dışına çıkış yasağı’ konularak serbest bırakıldı.

Mahkemenin tutuklama gerekçesinde gazetecilerin ‘Seçilmiş meşru hükümeti yıpratmak amaçlı yayınlar yaptığı’ öne sürüldü.

Gazeteciler ise savunmalarında yaptıklarının sadece mesleki faaliyet olduğunu hatırlattı.

Üç ismin tutuklandığı soruşturma kapsamında, ifade vermeye giden Die Welt gazetesinin Türkiye Muhabiri Deniz Yücel de  gözaltına alındı. İki hafta gözaltında tutulan Yücel, 27 Şubat’ta tutuklandı.

NEYLE SUÇLANDIKLARINI BİLMİYORLAR

İlk dalgada tutuklanan Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Ömer Çelik, Silivri Cezaevindeki 150’nci günü bugün. Gazeteciler tam beş aydır haberleri gerekçe gösterilerek cezaevinde tutuluyor. Buna rağmen haklarında henüz bir iddianame hazırlanmış değil.

Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) verilerine göre ise 160 gazeteci tutuklu veya hükümlü olarak halen cezaevinde. 

ROTH: DENİZ YÜCEL SERBEST BIRAKILSIN

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Roth, 124 gündür tutuklu olan Gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılması için tekrar talepte bulunduklarını açıkladı.

‘Örgüt propagandası yapmak’ ve ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamalarıyla 27 Şubat’ta tutuklanan Die Welt Gazetesi Muhabiri Deniz Yücel 124 gündür Silivri Cezaevinde tutuklu bulunuyor. 

İstanbul’da salı günü Deniz Yücel’in eşi ve bir avukatıyla buluşan Roth, Yücel’in çalıştığı Die Welt gazetesine açıklama yaptı.

Yücel’in neyle suçlandığının belli olmadığını da ve ivedilikle bırakılması gerektiğini belirten Roth, “Taleplerimizi Türklere defalarca net bir şekilde ilettik ve geri adım atmayacağız” dedi.

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, “Deniz Yücel’in durumunun iyi olması beni rahatlattı. Fakat bu, bizim onu serbest görme ve hem kendisinin hem de meslektaşlarının hızlı ve adil bir süreçten geçmelerine dair talebimizi değiştirmez” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sulama kanalına düşen asker hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Aydın HDP Eş Başkanı ve yöneticilerine toplam 65 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...