16 Haziran 2017 11:16

HDP Anayasa Mahkemesi önünde oturma eylemi yaptı

HDP’li milletvekilleri, cezaevindeki eş başkanlar ve milletvekilleri için karar vermeyen Anayasa Mahkemesi önünde oturma eylemi yaptı.

Paylaş

HDP’li milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi önünde oturma eylemi yaptı. HDP’li Ahmet Yıldırım, 225 gündür karar beklediklerini ifade ederken, Mithat Sancar ise "Sadece kendimize değil tüm mağdurlar için adalet talep ediyoruz" dedi. 

HDP milletvekilleri, cezaevinde tutulan eş genel başkanları ve milletvekillerine ilişkin kararı açıklamayan Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Meclis’te yapılan açıklamanın ardından AYM önüne geçen milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerinden randevu talep etti. HDP’li Ayşe Acar Başaran, Bedia Özgökçe ve Aycan İrmez’in yetkililerle yaptığı görüşmede randevuya olumsuz yanıt alınması üzerine AYM önünde oturma eylemi yapıldı. 

Oturma eyleminin ardından HDP’liler açıklama yaptı.

HDP Milletvekilleri adına konuşan Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “20 Mayıs 2016 günü dokunulmazlıklarımız halk iradesine yapılan bir darbe ile katmerleşti. 225 gün önce 4 Kasım 2016’da 5 ayrı ilde 10 ayrı savcılığın farklı dosyaları tek bir merkezden düğmeye basılmışçasına 2 eşbaşkanımız ve milletvekillerimiz tutuklandı. Toplam 15 milletvekilimiz tutuklandı” dedi. 

‘AYM İÇTİHATLARINA UYSUN’

225 gündür AYM’den bir iltimas beklediklerini ifade eden Yıldırım, şöyle dedi: “Daha önce verdiği içtihat kararlarına uymasını bekliyoruz. Biz yapılan darbeye ortak olması bir yana bu darbenin ortadan kaldırılmasına hizmet edecek bir karar almasını bekliyoruz. Yargının, darbenin bir ayağı haline getirilmesi değil demokratik siyasete yapılan darbeye hukuki bir karar getirmesini bekliyoruz.” 

225 GÜNDÜR KARAR BEKLİYORUZ

Yıldırım, “2015’te Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandığında 92 gün sonra AYM bir karar verdi. Doğru bir karar verdi. Bir hukuksuzluğu ortadan kaldırmak adına tutukluluk haline son verdi. 2 gazeteci için o tezcanlılığı gösteren AYM, 6 milyon insanın oyuna mahzar olmuş 15-20 milyonun iradesini taşıyan 11 milletvekili ile ilgili suskunluğunu koruyor. Karar vermedikleri her gün kurumsal kimliklerine ve meslek onurlarına mesafe koyuyorlar. Bu parlamentonun üçüncü büyük partisi için 225 gündür neden karar verilmiyor. Bu hukuksuzluğun ortadan kalkmasını, ülkenin daha fazla itibar kaybetmemesini istiyoruz. Bu hukuk garabeti ortadan kaldırılmadığı sürece başta milletvekili arkadaşlarımız, seçilmişler ve tüm siyasetçiler, özgürlüklerine kavuşuncaya kadar, kalıcı bir barış ortaya çıkıncaya kadar, her ferdin eşit özgür bir yurttaş oluncaya kadar bunun mücadelesini vereceğiz. Yol yakınken yaptıkları yanlışın faturasını bu ülkenin 80 milyon insanının ödememesi için bu ülkenin birliği ve bütünlüğünü çoğulculukla savunabilmek adına aklı selime ve darbe mantığından vazgeçmeye davet ediyoruz.” ifadesini kullandı. 

‘YARGI BASKI ALTINDA’

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar de, adalet talep ettiklerini ve bu taleplerini sadece AYM ile sınırlı tutmadıklarını söyledi. Adaletsizlik yaygınlaştığı takdirde tüm demokrasi güçlerinin mağdur olacağını vurgulayan Sancar, "Tüm toplum altında kalacaktır dedik. AYM’den somut talebimiz; içtihatlarına uyması ve tutuklu milletvekilleriyle ilgili başvurumuzu karara bağlamasıydı. Ama karşılık bulmadı. Bu tutumu hukukla, mantıkla açıklamak mümkün değil. Belli ki AYM de tüm yargı erki gibi korku, baskı altında. Bugün yargı, iktidarın isteği dışında karar verebilecek bir durumda değil. İktidar bir kararname ile istediği hakim ve savcıyı açığa alabilir. Örnekleri de geçtiğimiz 11 ayda sıklıkla yaşandı. Mahkemeler iktidarın bir aracı gibi hareket etmek zorunda bırakıldı. Yine de vicdanlı hakimler olduğu inancımızı yitirmek istemiyoruz. Adalet talebi demokrasiyi güçlendirme, barışı tesis etme talebidir. Biz hep bu talep doğrultusunda yürüdük" şeklinde konuştu.

“CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması da aylardır dile getirdiğimiz uyarıların haklılığını göstermiştir” diyen Sancar, “Geçmişte bu adaletsizliğin; demokrasi çöküşünün ortaya çıkışını engellemek konusunda yeterli katkıyı sunmayan kim olursa olsun bugün adalet talebinde bulunuyorsa yaptığı iş haklıdır, doğrudur. Bizim yapacağımız, bu demokrasi mücadelesini en geniş çerçevede büyütmektir. Her türlü demokratik mücadele yöntemini, tepkiyi doğru buluyoruz” dedi.

‘SADECE KENDİMİZ İÇİN DEĞİL TÜM TOPLUM İÇİN ADALET’

Sancar, CHP’nin “Adalet” yürüyüşüne afta bulunarak, "Sadece kendine adalet talebi, adalet talebinin en çürük olanıdır. Biz asla sadece kendimize adalet talep etmedik. Tüm mağdurlar için adalet, tüm toplum için eşit haklar, özgürlük istiyoruz. Demokrasi, adalet, özgürlük, eşitlik talebimiz asla vazgeçmediğimiz temel görevimizdir. Bundan sonra da Türkiye’deki tüm demokrasi güçleriyle birlikte yürümeyi hedefleyecek şekilde devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

MP5'li paylaşım yapan AKP’li serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Yavru köpekler taş ocağına terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...