10 Temmuz 2012 02:30

Mayıs ayında sanayi üretimi arttı

Çeşitli sektörlerde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yaklaşırken sanayi üretimi artmaya devam ediyor. Her toplu sözleşme döneminde ‘kriz var’, ‘üretim düşüyor’, ‘satışlarımız azaldı’, ‘pazar daraldı’ diyen patronlar, diğer yandan üretimi arttırmaya da devam ediyorlar.

Mayıs ayında sanayi üretimi arttı
Paylaş

Çeşitli sektörlerde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yaklaşırken sanayi üretimi artmaya devam ediyor. Her toplu sözleşme döneminde ‘kriz var’, ‘üretim düşüyor’, ‘satışlarımız azaldı’, ‘pazar daraldı’ diyen patronlar, diğer yandan üretimi arttırmaya da devam ediyorlar.

Sanayi üretimi, 2012 yılı mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 artışla 134.7 değerinde gerçekleşti. Endeks, bir önceki aya göre ise yüzde 7.5 oranında artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.3 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.3 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.2 artışla 131.9’e çıkarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.8 artışla 134’e ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.3 artışla 139.2’e yükseldi. Mayıs ayında bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.7, madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 13.9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 3.4 oranında arttı.

Mayıs ayında sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre alt sektörler bazında değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış yüzde 195.1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında görüldü. Diğer ulaşım araçları imalatı endeksi 278.5 oldu. Bunu yüzde 57.4 oranı ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatı izledi.

ÜRETİMİN GERİLEDİĞİ SEKTÖRLER

Sanayi üretimi sektörel bazda incelendiğinde, 2012 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre 10 alt sektörde sanayi üretiminde gerileme yaşandı. Madencilik ve taşocakçılığı sektörünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.2 arttığı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığının alt sektörlerinden kömür ve linyit çıkartılması yüzde 5.5 azalış gösterdi. Söz konusu dönemde ham petrol ve doğalgaz çıkarımı yüzde 3.5 azaldı.

Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artış gösteren imalat sanayinin alt sektörlerine bakıldığında giyim eşyaları imalatının 0.5, deri ve ilgili ürünlerin imalatının yüzde 9.5kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasının yüzde 5.7 azaldığı belirlendi. (HABER MERKEZİ)


ÜRETİMİ AZALAN SEKTÖRLER

Üretimde azalış gösteren bazı sektörler: “Kok kömürü ve rafine edilmemiş petrol ürünlerinin imalatı yüzde 21.7, kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı yüzde 1.1, motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı yüzde 1.9, mobilya imalatı yüzde 17.1 ve makine ve ekipmanlarının kurulumu ve onarımı imalatı yüzde 4.2.”

ÖNCEKİ HABER

Yeni Şafak’ın ‘halk’ı BDP’ye karşı!

SONRAKİ HABER

Fındık üreticisi de tüccarın insafında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...