16 Haziran 2017 00:08

Haklarımızı teslim etmeyeceğiz

Kartal Belediyesi'nde çalışan taşeron işçileri, kıdem tazminatının fona devrilmesini Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Kartal Belediyesi taşeron işçileri
İstanbul

Geçtiğimiz günlerde DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu şubesi olarak İstanbul Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde kıdem tazminatının fona devredilmemesi için bir eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdik.

OHAL’in uzatıldığı, grevleri yasaklandığı,işçi sınıfına müdahalelerin sert yapıldığı bir ortam da, Kartal Belediyesi işçileri olarak 100 kişilik bir katılım sağladık. Aslında son bir yıldır hükümetin de sık sık gündeme getirdiği ve Çalışma Sosyal Bakanlığının çalışmalarda
son noktaya geldi dediği, kıdem tazminatının fona devredilmesinin bizlerden yani işçi sınıfından neler götürdüğünü bir gözden geçirelim.

  1. İşverenler ceplerinden tazminat ödemediği için daha kolay işçi atabilecek.
  2. 1 yıl olan hak kazanma koşulu 15 yıla yükseltilecek.
  3. 15 yılı doldurmayan işçi tazminat alamayacak.
  4. Bir çok hak kıdem tazminatına yansımayacak.
  5. Evlenen kadın işçi kıdemini alıp ayrılamayacak.
  6. Enflasyon karşısında değer kaybedecek.
  7. Fon doğru işletilemezse kıdem tazminatlarımız buhar olup uçacak.

Bu yüzden kıdem tazminatının bizim için ne kadar önemli olduğunu ve bu konu da kesinlikle geri adım atmayacağımızı Kartal Belediyesi işçileri olarak sık sık bir araya gelip konuşup tartışıyoruz.

Tartıştığımız, konuştuğumuz bir diğer konu ise kadrolu işçi ve taşeron işçi aynı işi yaptıkları halde arada ciddi bir ücret farkının olması.

Biz taşeronda çalışan işçiler olarak şunu çok iyi biliyoruz ki bizim almamız gereken asıl ücret kadrolu arkadaşlarımızın aldığı ücrettir. Neden mi?

2017 mayıs ayı verilerine göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1529 lira, yoksulluk sınırı ise 

4 bin 979 lira olmasına rağmen asgari ücret ise net 1404 lira yani açlık sınırının da altındadır.

Peki sürekli ağzımızdan düşürmediğimiz bu açlık ve yoksulluk sınırı nedir ? 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1528 liradır.

Gelelim yoksulluk sınırına gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt) ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçları için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 979 lira iken ülkenin utanç göstergesi olan asgari
ücret 1404 liradır. 

İşçi sınıfı olarak, taşeron, kadrolu, sendikalı, sendikasız demeden tarihten bugüne ciddi bedeller ödeyerek kazandığımız haklarımızı asla ama asla hiç kimsenin siyasi emelleri uğruna teslim etmeyeceğiz.

Yaşasın mücadelemiz, yaşasın işçi sınıfı diyorum.

ÖNCEKİ HABER

Tüm çocuklar için bir fidan

SONRAKİ HABER

Şirket sahipleri Kürt, Türk kırbacı işçinin beline indiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...