10 Temmuz 2012 05:41

'Hayatımın hesabını kim verecek?'

KPSS’de kopya iddiaları ile ilgili bir okurumuzun gazetemize gönderdiği mektuptaki sorusu bütün KPSS mağdurlarının ortak duygusunu yansıtır nitelikte.ARTIK CANIMA TAK ETTİCanına tak ettiği için gazetemize mektup yazdığını belirten Seçkin Mutlu adlı okurumuz “Ben hayatımın en güzel yıllarını KPSS denen bu merete vermek z

'Hayatımın hesabını kim verecek?'
Paylaş

ARTIK CANIMA TAK ETTİ

Canına tak ettiği için gazetemize mektup yazdığını belirten Seçkin Mutlu adlı okurumuz “Ben hayatımın en güzel yıllarını KPSS denen bu merete vermek zorunda mıyım?​” diye soruyor.  2010 ve 2012 yıllarında KPSS’deki kopya nedeniyle hayatının 4 yılınının heba olduğunu söyleyen 31 yaşındaki Mutlu soruyor: “Hayatımın hesabını kim verecek?​” Kendisi gibi 2 milyon insanın olduğunu söyleyen Mutlu “Lisans mezunu olup inşaatlarda çalışan, bütün umudunu KPSS’ye bağlayan insanların sorununu kim biliyor?​”

ÖSYM KİMSEYİ İKNA EDEMEDİ

KPSS’deki kopya iddialarına ilişkin ÖSYM’nin yaptığı açıklama da tatmin edici olmadı. Sınava girenlerin sosyal medyadaki tepkileri, kopya olup olmadığı bir yana ÖSYM’ye olan güvensizliği gösteriyor. Tartışmanın odağındaki kurumlardan biri olan ve soruları sınav saatinde internet sitesinde yayınlayan Beyaz Kalem Dershanesinin “Soruları öğrencilerimiz aklında tuttu” şeklindeki açıklaması da yine inandırıcı bulunmadı.

KPSS’DEKİ İDDİALAR İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, KPSS’deki kopya ve benzeri iddiaların araştırılması, varsa sorumluları himaye edenlerin tespit edilmesi ve kopya, sızdırma gibi olayların önüne geçmek için gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.


HAYATIMIN HESABINI KİM VERECEK?

Artık canıma tak etti. Lütfen bu olaya eğilin artık, ben hayatım en güzel yıllarını KPSS denen bu merete vermek zorunda mıyım? 2010 KPSS’ye 1 yıl hazırlandım sonuç ne oldu? Kopya çekildi, eğitim bilimleri iptal edildi genel yetenek sınavı iptal edilmedi. Neyse dedik, geri zekalı okumuş cahiller (affınıza sığınıyorum) genel yetenekte kopya çekmemiştir (imkansız) dedik 2 yılımızı heba ettik sonuç ne oldu? 2012 KPSS ve yine aynı trajedi 2 gündür uyku tutmuyor. Yaşım 31. İşsizim geleceğim belli değil. Bir 2 yılımı daha bu kopya sebebiyle attım, etti 4 yıl. 2014 KPSS’ye hazırlan etti 6 yıl. Yine tarih tekerrür ederse ne olacak bu böyle gidecek mi? Lütfen bize yardım edin. Hayatımın hesabını kim verecek? Benim gibi 2 milyon insan var, sadece lisans mezunu olup gidip inşaatta amelelik eden. Parasını emeğini sırf bir lokma ekmek için tüm umudunu dershaneye bağlayan insanın sorununu kim biliyor ? Veya ben niye okudum ? Gelecekte çocuğum olursa neden okutayım? Bu soruları kendinize sormanızı istiyorum siz gazetecisiniz toplumu aydınlatmanız lazım ve buna mecbursunuz çünkü aydın kesimsiniz. Elimizde delil olmasa bile bu 2012 KPSS’de kopya çekildi bunu herkes biliyor ve hissediyor Lütfen bunu gündemden düşürmeyin bunu ben kendi adıma yapmak zorundayım mecburum. Siz bizi düşünmeyebilirsiniz belki biz bir hiç olabiliriz ama sizin de çevreniz bu olaya bir gün maruz kalacaktır belki de kalmıştır... Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Seçkin Mutlu


KPSS’ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, KPSS’deki kopya ve benzeri iddiaların araştırılması, varsa sorumluları himaye edenlerin tespit edilmesi ve kopya, sızdırma gibi olayların önüne geçmek için gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Araştırma önergesinin gerekçesinde 7 Temmuz 2012 tarihinde düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) ÖSYM’nin açıklamalarına göre 987 bin 352 kişinin katıldığı, sınav sırasında ve sonrasında KPSS sorularının sosyal medyada ve web sitelerinde görülmesi sonucu başta sınava giren kişiler olmak üzere kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandığı belirtildi. Gerekçede, şu ifadeler yer aldı: “Daha önce yapılan bazı sınavlardaki kopya ve şifre skandalları da eklenince insanların şüphesi giderek artmıştır.

Sosyal medya ortamında ve web sitelerinde yer alan çözümsüz sorularla birlikte çözümlü bir sorunun ÖSYM kitapçığından çekilmiş fotoğrafının bizzat İnternet ortamına ulaşmış olması ise kopya şüphelerini bir kat daha artırmıştır. Bazı iddialara göre ise sınav başlamadan önce, saat 06.18 itibariyle KPSS sorularının bir kısmı İnternet ortamında servis edilmeye başlanmıştır. ÖSYM tarafından kamuoyuna açıklanmayan soruların daha sonra diğer kısımlarının da çeşitli web sitelerinde ve sosyal medya ortamlarında dolaşmaya başlamış olması 2012 KPSS’nin üzerindeki şaibeleri artırmış ve kopya soruların önceden sızdırılmış olma ihtimallerini güçlendirmiştir.” (ANKARA)


PARKA ATILMIŞ KAĞIT PARÇASINDA KPSS SORULARI!

Ankara’da bir parkta, bir adaya ait sınav giriş belgesinin içinde küçük parçalara ayrılmış bir kâğıtta, Tarih, Türkçe, Vatandaşlık, Coğrafya soruları ve yanıtları bulundu. Not kâğıdında yer alan soru ve yanıtların, Beyaz Kalem Yayıncılık ve Dicle Haber Ajansı’nın yayımladığı KPSS soruları ile büyük oranda örtüşmesi dikkat çekti. Sinan Tartanoğlu'nun Cumhuriyet'teki haberine göre; merkezi Ankara’da bulunan Beyaz Kalem Yayınları tarafından hazırlanan deneme sınavında, KPSS’de yer alan genel kültür sorularının olduğu öne sürülmüştü. Yayınevi ise “Sınav bittikten sonra sınav sorularını bir an önce tamamlayıp sitelerinde hemen yayımlamak için çaba sarf ettiklerini, sorulardan 57 adedini toparlayabildiklerini ve bunu internet sitelerindeki hazır deneme sınavı yazılımına yüklediklerini, hazır yazılım nedeniyle de yayımlanan PDF dokümanın alt tarafında ‘Deneme Sınav 2’ ibaresi çıktığı” açıklamasını yapmıştı. Bir aday ise, aynı günün akşam saatlerinde Ankara Demetevler’de bulunan bir parkta, bankın altına, Eğitim Bilimleri ve Yabancı Dil Sınavı’na giren başka bir adayın sınav giriş belgesinin içinde küçük parçalar halinde kâğıtlar buldu. Matematik ve İngilizce sorularının ve yanıtlarının bulunduğu kâğıtları, konuları bilmediği için birleştiremediğini söyleyen aday; tarih, coğrafya, vatandaşlık ve Türkçe sorularının ve yanıtlarının yazılı olduğu kâğıt parçalarını birleştirebildi. Soruların içinde geçen anımsatıcı ifadelerin yer aldığı kâğıtta, yanıtlar olduğu tahmin edilen ifadelerin yeşil kalemle yuvarlak içine alınmış olması dikkat çekti. Kâğıtta yazan soru ve yanıtlar ile Dicle Haber Ajansı ve Beyaz Kalem Yayınları tarafından paylaşılan sorular karşılaştırıldığında büyük oranda benzerliğin olduğu ortaya çıktı. Parkta bulunan kâğıtta not alınmış, 20 tarih, 13 coğrafya, 10 vatandaşlık ve 30 Türkçe sorusu bulunuyor. Parkta sınav giriş belgesi bulunan adayın, küçük parçalara ayrılmış kâğıdı, sınav salonuna sokup sokmadığı ise bilinmiyor. Kurallara göre, adaylar sınav salonuna hiçbir şey sokamadığı gibi, sınav sırasında soruları ve verdikleri yanıtları not olarak da dışarı çıkaramıyor. (HABER MERKEZİ)


ÖSYM KİMSEYİ İKNA EDEMEDİ

Mustafa Emrah Süer

Öğretmenlik ve kamudaki B grubu kadrolar için gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) soru ve cevaplarının sınav öncesi dağıtıldığı yönündeki iddialara ilişkin sosyal medyadaki yorumcular duruma isyan etti.

Yorumcuların çoğunluğu, soruların cemaat tarafından dağıtıldığını belirtirken, “KCK çetesi soruları çaldı” şeklindeki haberlerin ise bir inandırıcılığının olmadığına vurgu yapıp, cemaatin kendini aklamak için böyle bir haber çıkardığına dikkat çekildi. Yorumcular, soruların bu şekilde sınavdan önce dağıtılmasına sert tepki göstererek, soruları dağıtanlara haklarını helal etmediklerini söyledi. Beyaz Kalem Dershanesinin “Soruları öğrencilerimiz aklında tuttu” şeklindeki açıklamalarına ise, pek itibar edilmediği dikkat çekerken, ÖSYM’nin açıklaması ise yorumcular tarafından “tiye” alındı.

SINAV MAĞDURLARI ÖRGÜTLENDİ

Sınava girenlerin yorumlarında ise yıllardır sınava çalıştıklarını ve haklarının yenildiğine dikkat çekilirken, öğrencilerin genel görüşü ise sınavın iptal edilmesi ve bu konuda mücadele edilmesi vurgusu oldu. Cemaatin daha önce ise polisliğe giriş sınavındaki soruları dağıttığına dikkat çeken yorumcular, ayrıca kitapçıkta güncel soruların olmamasının nedeni ise, güncel soruların daha sonra hazırlanması olarak gösterildi. Bir yorum ise her şeyi özetler durumda: “İşte bal gibi çalınmış.” Ayrıca soruların çalınmasının mağduru olan kişiler ise “2012 KPSS Rezaleti” diye kurdukları grupta örgütleniyorlar.

SOSYAL MEDYADAKİ YORUMLARIN BAZILARI

*O ajanslar doğru söylüyor. Sorular önceden dağıtılmış ve deneme sınavlarında kullanılmış. Kimse bu kadar uzun soruları hafızasında tutamaz. *2010’da sorular çalındı, 2011’de herkese ayrı kitapçık bastılar bu daha da işlerine geldi çünkü özel şifre oluşturdular kişiye özel, ben bu yıl daha organize bir şey bekliyordum. Direk bazı kişilere işaretlenmiş hazır kitapçık filan ama 2010’a geri döndük. *Soruların profesyonel bir merkezde hazırlanmadığı soruların kalitesizliğinden belliydi. Sorular aynı o yayıncılığın deneme sınavı sorularıyla. Arkadaşlar bir şeyler yapmalıyız *Arkadaşlar lütfen bu defa farklı olsun bu defa sonuna kadar mücadele edelim, hakkimizi arayalım. Dilekçeler gönderelim, toplanalım sesimizi duyuralım ama bir şeyler yapalım ayların emeğini bir hiçe saymak ne demek hiç mi Allah korkusu yok bunlarda resmen dalga geçiyor aptal yerine koyuyorlar bizi. Lütfen sınav iptal edilene kadar hakkımızı alana kadar sonuna kadar mücadele verelim *Allah aşkına şunlara inanmayın artık. tek bir gerçek var, o da bizim gördüğümüz gerçek!!! Türkiye’de ne doğru dürüst oluyor ki! Sorular gayet net bir şekilde yayınlanmış ve paylaşılmış işte daha ne bekliyorsunuz! Bu kadar kör ve sağır olmayın artık! Uyan Türkiyeeeeeeeee! Bugün sana değilse yarın çoluğunun çocuğunun başına gelecek! Yıllardır bu böyle! *Evet polis akademisi sınavlarında fetocu polislere de soruları PKK verdi demi? *Yani bu mudur PKK yandaşı işi. Bence bu işin arkasında başka şeyler var. Soruları birebir kim ezberlemiş yahuu. Noktası virgülü aynı. Bir de KPSS’de türkçe bölümü yer almıyormuş bu mu dayanağınız. Komedi gibi. Hakkımı helal etmiyorum 1 yıldır çalıştım bu sınava. Lanet olsun emek hırsızlarına bir buna kalmıştınız. *Evet sorulara baktım noktası virgülüne kadar aynı ya hadi sınavdan sonra derledin topladın diyelim arkadaşım noktası virgülüne soruların yerlerine kadar toparladın soruları ben sınavdan çıktım netten yorumlara bakarken bile soruları hatırlayamadım böyle bir sorumu vardı dedim sen nasıl noktası virgülü soruların yerlerine şıklarına kadar toparladın soruları *Geçen sınavda 100 tam puan alan çok olunca her şey ortaya çıkmıştı şimdi 57 soru üzerini siz tamamlayın işiniz garanti olsun oh ne şiş yanar ne kebap (: *Arkadaşlar artık bu hükümete de yeter 2 seçimdir oy veriyorum yazıklar olsun haram olsun böyle basiretsiz eğitimciler politikacılara. M.F.G yi ABD’den çağıracağına ülkendekilerle ilgilen yeter artık. Haktır bu camide kuran okuyorsun ama haktan haberin var mı sayın baş vekil? *Benim aldığım duyumlara göre polislik sınavının soruları cemaat evlerine liste şeklinde dağıtılıyormuş KPSS, ALES ve diğerleri de niye bu şekilde olmasın? (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da siyasal İslam’ın seçim zaferi

SONRAKİ HABER

'O gazete BDP’ye yönelik savaşın aleti'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...