15 Haziran 2017 16:24

Türkiye’nin BM’deki savunması : Ülkemizde medya özgür

BM 35’inci İnsan Hakları Oturumlarında Türkiye kendini “Türkiye’de medya özgürdür, düşüncelerinden dolalı yargılanan yok” şeklinde savundu.

Paylaş

Birleşmiş Milletler 35’inci İnsan Hakları Oturumlarında Türkiye bugün de eleştirilerin hedefindeydi. Kürt illerinde yaşanan hak ihlalleri ile genel olarak muhaliflere ve gazetecilere yönelik baskıların sert dille eleştirildiği oturumlarda Türkiye kendini, “Türkiye’de medya özgürdür, düşüncelerinden dolalı yargılanan yok” şeklinde savundu. 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 35’inci İnsan Hakları oturumları İsviçre’nin Cenevre kentinde devam ediyor. Bugün “Genel Tartışma” başlığı ile yapılan oturumda Sivil Toplum Kuruluşları söz alarak şu ana kadar Özel Raportörler ve Yüksek Komiserlik tarafından hazırlanan raporlar üzerinden düşünce ve görüşlerini açıklayarak ülkelerin politikalarını eleştirdi. 

Birçok uluslararası sivil toplum kuruluşu ve devlet temsilcisinin söz aldığı oturumda Türkiye’ye yoğun eleştiriler geldi. Türkiye’nin güneydoğusunda yaşanan gelişmelerin kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Ermenistan temsilcisi, Türkiye’yi uluslararası yasalara ve insan haklarına saygılı olmaya çağırdı. 

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisinin tutuklanmasını eleştiren İrlanda temsilcisi ise insanların düşüncelerinden dolayı tutuklanmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası muhaliflere yönelik baskıların arttığına dikkat çeken İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Türkiye’nin gazetecileri tutuklayan ülkeler arasında birinci sırada olduğunu söyledi. Türkiye’nin tekrar idam cezasını geri getirmeyi tartıştığını ve bunun kendilerini endişelendirdiğini söyleyen HRW temsilcisi, hükümeti insan haklarına saygılı olmaya çağırdı. 

Uluslararası PEN’in hedefinde de Türkiye vardı. Türkiye’de basına yönelik baskılara dikkat çeken PEN, Türkiye’de çok sayıda basın kuruluşunun kapatıldığını, gazetecilerin tutuklandığını veya işten çıkarıldıklarını söyledi. 

TÜRKİYE: DÜŞÜNCELERİNDEN DOLAYI TUTUKLU OLAN KİMSE YOK 

Daha sonra söz alan Türkiye ise Türkiye’deki medyanın özgür olduğunu iddia ederek eleştirileri reddetti. Türkiye demokrasisine yönelik saldırıların olduğunu, Türkiye’nin özgürlükleri ve demokrasiyi korumak amacıyla OHAL ilan ettiğini belirten Türkiye temsilcisi, Türkiye’de sadece düşüncelerinden dolayı hiç kimsenin tutuklu olmadığını ifade etti. 

35’inci insan hakları oturumları İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM merkezinde devam ediyor. Oturumlar 23 Haziran’a kadar devam edecek. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Hedef sıfır kaza’ dediler 166 işçi öldü

SONRAKİ HABER

TMMOB: 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişini Selamlıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...