15 Haziran 2017 16:14

‘Hedef sıfır kaza’ dediler 166 işçi öldü

İSİG rakamlarına göre Çalışma Bakanlığının başlattığı ‘hedef sıfır kaza’ kampanyasından bu yana en az 166 işçi yaşamını yitirdi. 

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi rakamlarına göre Çalışma Bakanlığının başlattığı ‘hedef sıfır kaza’ kampanyasının ilk ayı olan 13 Mayıs ile 12 Haziran arasında en az 166 işçi yaşamını yitirdi. 

İSİG’den yapılan açıklamada 13 Mayıs günü adı iş cinayetleriyle simgeleşen 3. Havalimanı inşaatında Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla düzenlenen ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklarasyon’ imza töreni ve bakanlık bürokratlarının illerde yaptığı “AKP döneminde iş kazaları azalıyor” açıklamalarını hatırlattı. AKP iktidarları döneminde 20 bine yakın işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Devletin denetim yapmadığını ve çıkardığı yasalarda bile ertelemeler yaptığını, patronların önlem almak şöyle dursun işyerlerinde sorgulanamaz kurallarla bir çalışma rejimi oluşturduklarını, bunun bir iş cinayetleri rejimi olduğunu belirtmiştik. Çözüm için önceliğin sendikal örgütlenme özgürlüğü, güvencesiz çalışma biçimlerinin yasaklanması, çalışma saatleri ve barınma gibi birçok unsurun değişmesi gerektiğini kaydetmiş; üretim biçiminin sorgulanmasının altını çizmiştik. Aradan bir ay geçti ve bu kampanyanın ilk ayında en az 166 işçinin yaşamını yitirdiğini tespit ettik. Bu dönem 2017 yılında bir ayda en fazla iş cinayetinin yaşandığı zaman dilimi oldu. Diğer yandan sıfır kaza kampanyasının ekseninde inşaat sektörü olduğu açıklanmıştı. Ancak yine bu bir aylık dönemde en az 33 inşaat işçisi yaşamını yitirdi.” 

‘VAR MISINIZ?’

İş cinayetlerinin basit önlemlerle engellenebileceği belirtilen açıklamada, “Hadi sermayedar sineğin yağını hesaplar biliyoruz, ama o kadar toplantı, kampanya veya moda tabirle ‘PR faaliyeti’ yapacağımıza her gün ‘100 şantiyeyi denetliyoruz’ , ‘mevzuata uygun olmayan her işyerini kapatıyoruz’ desek acaba? Bunu yapacak siyasi irade yok mu diyorsunuz? 2002 yılından beri iktidarda olan, tüm iktidar aygıtlarında tam gücü olan bir iktidarın önünde hiçbir engel yok değil mi? Neden hâlâ ‘İşçi güvenlik kemerini takmıyor’ noktasına takılıp kalıyorsunuz? Çok basit sorular, çok basit yanıtlar… Var mısınız bu yanıtları hep birlikte ama özellikle de işçilerle birlikte verelim” çağrısı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye eğitim kalitesinde sonuncu oldu!

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin BM’deki savunması : Ülkemizde medya özgür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...