15 Haziran 2017 15:34

Çavuşoğlu: Kral Selman'dan beklentimiz çözümde öncü olmak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar krizine ilişkin konuştu: Ambargo, kısıtlama ya da bu kadar ileri giden yaptırımlar ile sorun çözülmez.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar krizine ilişkin "Türkiye olarak amacımız bu krizin bir an önce çözülmesidir. Suudi Arabistan'dan, Kral Selman'dan beklentimiz, bu sorunun çözümünde öncü olmak. Bize göre ambargo, kısıtlama ya da bu kadar ileri giden yaptırımlar ile sorun çözülmez" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuveyt ziyaretinden sonra Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui ile ortak basın toplantısında Katar krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, meseleye ilişkin "Biraz önce Kuveyt'ten döndüm. Körfez krizinden rahatsızlık duyduğumuzu hiç saklamadık. Kardeş ülkeler arasında böyle bir sorunun olmasını hiç arzu etmezdik. Ortada bir De facto durumu da var. Bu sorunun çözülmesi için hem düşüncelerimizi paylaşıyoruz, tarafsızlığımızı koruyoruz ama yanlış olanı da çekinmeden söylüyoruz. Sorunun çözümüne katkı sunmaya çalışıyoruz. Yarın da kısmet olursa Mekke'ye giderek Suudi Arabistan ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bir şekilde kardeşler arasındaki bu sorunun çözülmesi ve sürecin atlatılması için çaba sarf ediyoruz" diye konuştu. 

ABD İLE KATAR ARASINDAKİ 12 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

ABD ile Katar'ın 12 milyar dolarlık anlaşmaya imza atmasına ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "Her ülke kendi savunma sistemini güçlendirmek için anlaşmalar yapabilir. Sanırım F-15 'ler ile ilgili bir anlaşma bu, ben de Katar'da iken bunun haberini aldım" dedi. 

'SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN BU KADAR İLERİ GİDEN ADIMLARI ATMAYA GEREK YOK' 

Çavuşoğlu, "Türkiye olarak amacımız bu krizin bir an önce çözülmesidir. Ramazan ayında hiç beklenmedik şekilde 4 ülkenin Katar'a karşı aldığı kararlar ve ambargo doğru değildi. Sorunlar olabilir ama sorunları çözmek için bu kadar ileri giden adımları atmaya gerek yok. İnsanların günlük hayatını etkileyen gıda, ilaç gibi konularda da karar alınmaması gerekiyordu. Sorunun çözümüne katkı sağlamak lazım" açıklamasında bulundu. 

'KRAL SELMAN'DAN BEKLENTİMİZ, BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ÖNCÜ OLMAK'

Türkiye'nin Katar krizinin çözümüne ilişkin Suudi Arabistan'dan beklentilerine değinen Çavuşoğlu "Suudi Arabistan'dan beklentimiz Kral Selman'dan beklentimiz, bu sorunun çözümünde öncü olmak. Kuveyt'in arabulucu çabaları var ve Kuveyt'in çabalarını destekliyoruz" açıklamalarında bulundu.

"TUNUS'UN DEMOKRATİK DÖNÜŞÜMÜNÜ TAKDİR İLE İZLİYORUZ" 

Çavuşoğlu,  "Tunus ile ilişkilerimizi geliştirmek için çok çaba sarf ediyoruz. Tunus'un 2011 Arap Bahar'ından sonra demokratik dönüşümünü takdir ile izliyoruz. Her türlü desteği de veriyoruz. Tunus'un bu başarısı bölge ülkeleri ve tüm dünya için örnek olmalı. Ekonomik olarak da Tunus'a destek veriyoruz. Ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için adımlar atıyoruz. Ticaret hacmimiz 1 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye'nin lehine arada dengesizlik var. Sadece bizim lehimize olan ticaretten yana değiliz. Dengenin sağlanması için çaba sarf ediyoruz. Kültürel ilişiklerimizi geliştirmek için de çaba sarf ediyoruz. Tunus'ta Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılacak. Bu konuda da Tunus hükümetinin büyük destekleri oldu" diye konuştu. 

'LİBYA'YA HİÇ TARAF TUTMADAN DESTEK VERİYORUZ'

Çavuşoğlu, "Libya'daki durumu birlikte değerlendirdik. Libya'da birlik beraberliğin sağlanması için taraflar arasında diyaloğun sağlanması için Tunus'un oynadığı rolü takdir ile takip ediyor destekliyoruz. Türkiye olarak Libya'ya hiç taraf tutmadan destek veriyoruz. Libya'nın birliği, beraberliği, istikrarı hepimiz için önemli" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci dövmek serbest ama protesto etmek yasak!

SONRAKİ HABER

Kardeşine istismardan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa