15 Haziran 2017 15:27

Depremzedeler 4 aydır konteynerde yaşıyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yaşanan 5.3'lük depremde evleri yıkılan depremzedeler, 4 ay geçmesine rağmen hâlâ evlerine kavuşamadı. 

Paylaş

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılan depremzedeler, aradan geçen 4 aylık sürede hâlâ evlerine kavuşamadı. Depremzedeler, yetkililerin kendilerine verdikleri sözleri tutmamasına tepki gösteriyor. 

Geçen şubat ayında Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı birçok köyde büyük çapta yıkıma neden olan deprem fırtınasının mağduru vatandaşlar, yaz mevsimine de konteyner evlerde girdi. Özellikle yaşanan depremlerin merkez üssü Gülpınar, Tuzla ve Yukarıköy’de yaşayanlar, AFAD’ın kurduğu konteyner evlerde yaşamlarını sürdürüyor. Ege Denizi’nde İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında geçen pazartesi günü meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle korkuyu tekrar yaşayan, şubat ayındaki depremin en fazla yıkıma neden olduğu Yukarıköy sakinleri, bir yandan günlük yaşamlarını sürdürürken, diğer yandan yetkililerin kendilerine verdikleri sözleri tutmasını bekliyor. Konteyner evlerde kışın soğuk havanın şimdi de sıcak havanın zorluklarıyla mücadele eden depremzedeler, evlerinin yıkıldığı ilk günden itibaren devletin birçok yetkilisinin yenilerinin en kısa sürede yapılacağını açıklamasına karşın, halen yapılamayan konutlar nedeniyle hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti. Depremzedeler, artık daha fazla beklemeye tahammüllerinin kalmadığını söyledi.

‘EGE DEPREMİNDE YÜREĞİM ERİYİVERDİ’

Depremzedelerden 73 yaşındaki Ünzile Yılmaz, iki gün önceki depremin korkusunu üzerinden atamadığını belirterek, “Ben konteynerin yanında oturuyordum. Pek hızlı sallandık. Aklım çıktı. Yüreğim eriyiverdi. İki üç kadın beraber, oturuyorduk” dedi. Yıkılan evlerinin tekrar yapılması için bir çalışma olmadığını belirten Yılmaz, “Şubat ayındaki depremde evlerimizde meydana gelen çatlaklar, daha da fazlalaşmış. Evlerine varanlar öyle söylüyor. Evlerimizin ne zaman yapılacağını bilmiyoruz. Gelen giden yok. Konteynerler de oldukça zor. Çok sıcak oluyor. Evlerin yapılmasını istiyoruz. Önümüz kış, nerede yatacağız? Sobayı nereye kuracağız?” dedi.

VERİLECEK KREDİNİN ÖDEMESİ SORUN

Depremzedelerden 62 yaşındaki Mevlidiye Köse de “Devlet 55 bin lira kredi çıkartacakmış. İlk 2 yıl geri ödemesiz, toplam 18 yılda ödenecekmiş. Ancak eşim ve ben çalışmıyoruz. Bunu ödeyemeyiz deyince, almamaya karar verdik. Bakalım ne yapacağız. Bizim istediğimiz evlerimizin yapılması. Ama istenen parayı da ödeyemeyeceğiz. Bu duruma üzüldük kaldık” diye konuştu. AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz ise deprem bölgesinde hasar tespitinden sonra depremzedelerin hak sahibi olup olmayacaklarını belirlemek için talepleri toplamaya başladıklarını söyledi. (Çanakkale/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da 'Şehir hastaneleri gerçeği' paneli yapılacak

SONRAKİ HABER

Öğrenci dövmek serbest ama protesto etmek yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...