Direnişteki AKG işçilerine ziyarette 15-16 Haziran vurgusu

Direnişteki AKG işçilerini ziyaret eden Birleşik Metal-İş, yeni 15-16 Haziran’ların ancak birlikte mücadele ile gerçekleşebileceğini vurguladı.

15 Haziran 2017 13:34
Paylaş

DİSK Birleşik Metal İş İzmir Şubesi, 15-16 Haziran 1970’teki büyük işçi eylemlerinin yıl dönümünde, sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan Kemalpaşa Organize Sanayi’de kurulu AKG Termoteknik fabrikası işçilerini ziyaret ederek burada bir basın açıklaması düzenledi.

Sendikanın örgütlü olduğu Torbalı, Gaziemir, Çiğli, Kemalpaşa ve Manisa’daki fabrikalardan gelen çok sayıda metal işçisi, AKG işçilerinin yalnız olmadığını dile getirdi.

Organize sanayi içinde başlayan yürüşte ‘15-16 Haziran’ın ışığında AKG’de sendika hakkına sahip çıkıyoruz’ pankartı açılırken ‘AKG işçisi yalnız değildir’, ‘Yaşasın sınıf dayanışması’, ‘İşçilerin birliği sermayeyi yenecek’, ‘Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz’ ve ‘Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganları atıldı.

Fabrika önünde işçilere seslenen sendikanın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, OHAL’e değinerek “Bu ülkede ne zaman OHAL olursa hemen ‘İşçilerin hakkını nasıl gasbederim’in hesabı yapılıyor. İşçi mücadelesi OHAL’le engellenmeye çalışılıyor. Işçilerin hakları elinden alınmak isteniyor. Grevler engelleniyor, sendikacılar tutuklanıyor. İşçi atmalara engel olunmuyor, eylemlere engel olunuyor” dedi

Grev yasaklarına da değinen Serdaroğlu, “Grev yasakları da OHAL’e bağlanıyor. İşçilerin mücadelesinden korkuyorlar. Şişecam işçileri de metal işçilerinin yolundan ilerleyerek direndi ve kazandı. Bir ülkede örgütlenme özgürlüğü ne kadarsa demokrasi özgürlüğü de o kadardır” diye konuştu.

AKG işverenenin işçilere faşizm uyguladığını ifade eden Serdaroğlu “Bu ülkenin Anayasasını tanımamaya çekinmiyorlar çünkü ülkede demokrasi uygulanmıyor. Bundan cesaret alıyorlar. Biz buna karşı mücadele verirken işçi atılıyor ve devletin sesi çıkmıyor. Devleti buraya müdahale etmeye çağırıyorum. Çağrılarımız dikkate alınmazsa daha kalabalık ve daha güçlü geleceğiz. Bilinsin ki bu ülkede kimse işçilerin haklarını kullanmasını engelleyemez. Bu ülke köle yetiştirme kaynağı değildir. Buna engel olacağız” dedi.

Eyleme Lastik-İş ve Sosyal-İş üyeleri de katılarak destek verirken ayrıca  Eğitim Sen 4 Nolu Şube üyeleri ve Emek Partililler de AKG işçilerini ziyaret etti.

İŞVEREN MİLLİYETÇİLİĞE SARILDI

Öte yandan AKG işvereni 8-4 vardiyasını öğle arasında paydos ederken işçileri evlerine gönderdi. AKG yazısını bezle kapatan yöneticiler, öncesinde Almanya bayraklarının olduğu direklere Türkiye bayraklarını astı. İşçilerin verdiği bilgilere göre patron Birleşik Metal için ‘terörist sendika’ nitelendirmesinde bulunmuştu.

AKG’DE NELER OLDU?

Birleşik Metal İş’in üye çoğunluğunu sağlayarak yetkiyi aldığı Alman menşeili radyatör ve soğutucu üreticisi AKG Termoteknik Fabrikasının yöneticileri sendikanın örgütlülüğünü kırmak için ilk olarak sendikanın yetkisine itirazda bulundu. Ardından 26 Mayıs’ta 8 işçiyi çeşitli gerekçelerle işten çıkardı. İşten çıkarılan kapı önünde direnişe başlarken fabrika içerisindeki işçiler de yaptıkları eylemlerle atılan arkadaşlarının işe alınmasını istemişti.

AKG işçileri en son 12 Haziran gecesi 17 işçinin daha iş akitlerine son vererek işten çıkarmalara devam etti. İşten çıkarılan işçiler fabrikayı işgal etse de polis zoruyla fabrikadan ayrılmak zorunda kalmış ve kapı önünde direnişe başlamıştı. Ayrıca fabrika yönetimi işçileri atmadan önce İŞKUR üzerinden 25 işçiyi iş başı yaptırmıştı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Başak Demirtaş'tan Oya Berberoğlu'ya dayanışma telefonu

SONRAKİ HABER

İzmir’in Deprem Master Planı bilimsel geçerliliğini yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...