09 Temmuz 2012 12:15

Esad, ABD, Arabistan ve Türkiye'yi suçladı

SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad, Alman Telvizyon kanalı ARD’de ‘Weltspiegel’ programına verdiği röportajda Kofi Annan Barış Planının Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ‘teröristlere’ yardım eden ülkelerden dolayı engellendiğini söyledi ve Türkiye’yi ‘kaçakçılara’ lojistik destek vermekl

Esad, ABD, Arabistan ve Türkiye'yi suçladı
Paylaş

SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad, Alman Telvizyon kanalı ARD’de ‘Weltspiegel’ programına verdiği röportajda Kofi Annan Barış Planının Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ‘teröristlere’ yardım eden ülkelerden dolayı engellendiğini söyledi ve Türkiye’yi ‘kaçakçılara’ lojistik destek vermekle suçladı.

Alman Gazeteci Jürgen Todenhöfer’in ‘Suriye muhaliflerine ve “teröristlere” silahları genellikle kim veriyor?​’ sorusuna Esad, “Devletler Suriye muhaliflerini açıkça desteklediklerini resmi olarak da dile getiriyorlar. Suudi Arabistan ve Katar Dışişleri Bakanları muhalifleri desteklediklerini açıkça ifade ettiler. Türkiye ise, özellikle kaçakçılara lojistik destek vermektedir” şeklinde yanıt verdi.

ABD’nin ülkesindeki çatışmanın bir parçası olduğunu, Suriye’deki istikrarı bozmak için çeteleri koruduğunu ve siyasi destek verdiğini söyleyen Esad, Annan Barış Planının birçok ülke tarafından engellendiğini ve bu nedenle bu devletlerin Suriye’deki “teröristlere” silah ve para yardımında bulunduğunu ileri sürdü. Esad, Suriye’nin içinde bulunduğu zor durumla başa çıkmak için görevinde kalmak istediğini ancak görevinde kalma ya da kalmama isteğine ancak Suriye halkının karar vermesi gerektiğini ifade ederek, “Eğer gerçekten de Suriye halkının çoğunluğu beni desteklemesiydi nasıl bu görevde kalacaktım? ABD bana karşı, Avrupa bana karşı, bölgedeki birçok ülke bana karşı.. Suriye halkının da çoğu bana karşı olsaydı nasıl görevime devam ederdim? Bu konuda da kamuoyunun desteğine ihtiyaç var” dedi.

Suriye’de belli güçlerin iktidarı elinde tuttuğu yönündeki soruya da Esad, şöyle yanıt verdi: “Suriye’de bir ailenin elinde yetki yok. Suriye’de devlet ve kurumlar var. Ülkeyi bir aile yönetmiyor. Tabii ki herkesin gösteri hakkı var. Kaldı ki göstericiler ülkede politik reform ve demokrasi talep ediyorlar. Özgürlük de bizim ülkemizde var. İdeal olamasa da...Ülkede daha fazla katılım hakkı istiyorlar. Diğer ülkelerde de gösteriler var. Bu son derece meşru.”

Esad, Alman Gazeteci Jürgen Todenhöfer’in “ABD madem ülkedeki çatışmanın bir parçası, neden bunu kendisiyle görüşmüyorsunuz? Hillary Clinton’u neden Şam’a davet etmiyorsunuz? İlk adımı neden siz atmıyorsunuz” sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi: “Biz herhangi bir ülkenin temsilcisine hiçbir zaman bir engel koymadık, onu bloke etmedik. Ama bu konuda hakikaten ciddi olunmalı. Kapıları kapatan onlar oldu. Bizim bu ülkelerle bir problemimiz yok. Biz her türlü diyaloğa açık olduğumuzu ve yardım etmek istediğimizi dünya kamuoyunda açıkça dile getirdik.”


SURİYE’NİN TATBİKATI DEVAM EDİYOR

Suriye resmi haber ajansı Sana, Suriye ordusunun “askeri yeterliliğini ve hazırlığını” test etmek için “geniş çaplı” tatbikatlar yaptığını bildirdi. Sana haber ajansı, tatbikatların, Suriye’nin kendisini herhangi bir müdahaleye karşı koruyabilecek güçte olduğunu gösterdiğini aktardı.
Haberde, donanma güçlerinden sonra kara kuvvetlerinin de tatbikatlara katıldığı kaydedildi.

ÖNCEKİ HABER

DAY-MER Festivali’nde inadına büyük buluşma

SONRAKİ HABER

Cenevre için 2 kritik görüşme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...