AKG işçileri: Yasaların verdiği hakkı elimizden alıyorlar

Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atmaların yaşandığı AKG’de işçilerin, fabrika önündeki direnişi sürüyor.

15 Haziran 2017 00:37
Paylaş

Metehan UD
İzmir

İşçilerin sendikalaşma haberi üzerine İŞKUR üzerinden işçi alan patron, aldığı işçilerin işbaşı yaptığı gün sendikalı işçileri işten attı, işçiler de direnişe geçti. Patronun çağrısı üzerine gelen polis ise fabrikayı zorla boşalttı. Bunun üzerine işçiler daha önce aynı gerekçeyle işten atılan ve fabrika önünde direnişe geçen işçilerin yanına katıldı. 

Evrensel'e konuşan direnişteki işçiler, mücadelede kararlı olduklarını söyledi. Bir kişinin bile işten çıkarılması durumunda iş bırakma kararı aldıklarını belirten işçilerden Ekrem Akgün “Çıkışımız yetkililer tarafından değil güvenlik tarafından verildi. Böylesi bir durumla karşılaşmayı bekliyorduk. İşveren, sendikanın yasal bir hak olduğunun farkına varmalı. Bu konuda ısrar etmemeleri lazım. Yasaların vermiş olduğu hakkı zorla elimizden alıyorlar. Bu kadar insanın verdiği emeğe yazık. Tazminatsız bir şekilde atıldık. Zaten bakanlık sendikaya yetkiyi vermiş diretmenin anlamı yok” dedi.  

‘SUÇLU MUAMELESİ GÖRDÜK’

Patron sendikayı kabul edene kadar direnmeye devam edeceklerini vurgulayan işçilerden Mustafa Kemal Karlas, şunları söyledi: “Fabrikadan çıkarılırken sanki buraya emek vermemişiz gibi suçlu muamelesi gördük. Biz burada canla başla çalıştık, iş yetişecek dedikleri zaman mesaiye kalmamıza rağmen hainlik yapmışız gibi davrandılar. İşçiyiz hakkımızı arıyoruz. Fabrikadaki bu kadar insan bu sürece girmişse ortada bir şey var demek ki. Neden insanlar durduk yerde işlerinden olmak istesin ki? Elimize bir iki lokma daha fazla ekmek götürmek istiyoruz.” 

‘SUDAN SEBEPLERLE...

Sudan sebepler ileri sürülerek işten atıldıklarını aktaran Zülkar Eker de “Yönetim kendine çeki düzen vererek sendika ile masaya oturması lazım. Bu konuda adım atmadılar. Sendikadan kaçış yolunu bizi atmakta buldular. Biz alnımızın teri ile para kazanmaya çalışıyoruz. Haklarımızın daha iyi olması ve daha adil bir çalışma ortamı için sendikalı olduk. Daha öncesinde de zamlar hep usulsüz olarak yapılıyordu. Bazılarına yüzde 3 bazılarına yüzde 10. Sendika zaten bizim yasal bir hakkımız. Bir an önce masaya oturmaları lazım. Çıkarılan bütün arkadaşlarımız evine ekmek götürüyor, aileleri var. Kimse bize siz mesaiye kalmadınız çalışmadınız diyemez. Herkes aldığı paranın hakkını fazlası ile veriyor” dedi. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Çalışanların ve sağlığın kimyasını değiştirmek istiyorlar'

SONRAKİ HABER

Çaralan: Asıl mesele talepler etrafında birleşmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...