14 Haziran 2017 18:07

İrlanda’nın ilk eşcinsel başbakanı göreve başladı

Leo Varadkar, İrlanda'nın ilk eşcinsel başbakanı oldu. Varadkar, aynı zamanda 'İrlanda'nın en genç başbakanı' ünvanını da aldı.

Paylaş

38 yaşındaki Leo Varadkar, eski Başbakan Enda Kenny’nin istifası üzerine başbakanlık koltuğuna oturan isim oldu. Kenny’nin istifası sonrasında iktidardaki Fine Gael Partisi’nin başkanlığına seçilen Varadkar, bugün İrlanda Parlamentosu’nda yapılan oylamada da 50 'ret'e karşı 57 'kabul' oyu ile başbakanlık görevine geldi. Oylamada 45 parlamenter çekimser oy kullandı.

İrlanda’da “Taoiseach” olarak adlandırılan başbakanlık makamındaki en genç isim olan Varadkar, oylama sonrası “Liderlik yapmak için seçildim, ancak hizmet etme sözü veriyorum” dedi.

Eski Başbakan Kenny ise oylama öncesinde yaptığı açıklamada Varadkar’ın, ülkenin bu göreve gelen en genç ismi olarak İrlandalı yeni kuşak kadın ve erkekler adına konuştuğunu; modern, çeşitli ve her kesimi dahil eden bir İrlanda’yı temsil ettiğini söylemişti.

OYLARIN YÜZDE 60'INI ALMIŞTI

Varadkar, merkez sağ parti olan Fine Gael'in liderliğindeki İrlanda Meclisi üyeleri, senatörler, milletvekillerinden oluşan seçmen kurulu ile parti üyeleri ve yerel temsilcilerin oylarıyla seçilmişti. Rakibi İskân Bakanı Simon Coveney'i oyların yüzde 60'ını alarak geride bırakan Varadkar, "Eğer benim seçilmemin gösterdiği tek bir şey varsa, o da bu Cumhuriyette önyargının kalmadığıdır" demişti.

Varadkar, İrlanda'da 2015 yılında yapılan referandumla eşcinsel evliliğe onay verilmesinden sonra eşcinsel olduğunu açıklamıştı.

İrlanda bir zamanlar Avrupa'nın en muhafazakâr ülkelerinden biri olarak görülüyordu ve eşcinsellik 1993 yılına kadar 'suç' sayılıyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazete Şûjin’a erişim engeli

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Ankara'dan İstanbul'a kadar yürüyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...