14 Haziran 2017 14:43

40 TL karşılığında 12 saat çalıştırılıyorlar

Van’da mevsimlik tarım işçiliği yapan yaklaşık 60 kişi, günlük 40 TL karşılığında 12 saat boyunca çalışıyor.

Paylaş

Van’ın Gevaş ilçesinde tarım işçiliği yapan yaklaşık 60 kişi, günlük 40 TL karşılığında 12 saat boyunca çalışıyor. Her yaştan işçinin bulunduğu tarlada Mayıs ayından başlanarak, 6 ay boyunca patates, domates, salatalık ve marul gibi sebzelerin ekimi, çapası ve bakımı yapılıyor. 

‘ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ’

Tarım işçilerinden 9 çocuk annesi 50 yaşındaki Hediye İkta, güneşin altında çapa yapıyor. Alnından terler akan İkta, oruç tuttuğu için konuşmakta dahi zorlanıyor. Sabah 05.30’da katlığını ve 07.00 gibi tarlada olduğunu dile getiren İkta, eşi rahatsız olduğu için kendisinin çalıştığını söylüyor. 15 yaşındaki kızıyla aynı tarlada çalışan İkta, “Günlük 40 liraya çalışıyorum. Ücretlerimiz çok düşük ama çalışmaya mecburuz. Evde çocuklarıma ekmek götürmek için her türlü zorluğa katlanmak zorunda kalıyorum. Kolum çapa yapmaktan çok ağrıyor. Bir yandan da orucum ve bu sıcağın altında çalışmak tabii ki de beni çok zorluyor. Ancak dediğim gibi çalışmaya mecburuz” diyor. 

‘BİZİM SEÇİM ŞANSIMIZ YOK’

Hakkari’den Van’a göç ettiklerini dile getiren 15 yaşındaki Dilek Güngör ise, ailesine destek olmak için çalıştığını belirtiyor. Hava kararana kadar tarlada çalıştıklarını dile getiren Güngör, “Kimse buradaki şartlarda çalışmak istemez ancak bizim seçim şansımız yok. Güneşin altında saatlerce çapa yapıyoruz, bir süre sonra ellerimdeki ağrı çok artıyor. Ve iş güvencemiz yok. Bir an önce okula başlamak ve daha düzgün bir işte çalışmak istiyorum” diye konuşuyor. (Van/DİHABER) (Fotoğraf:ARŞİV)

ÖNCEKİ HABER

Londra yangını sınıf yangını çıktı!

SONRAKİ HABER

Basın Konseyi'nden Berberoğlu'ya verilen cezaya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...