14 Haziran 2017 14:39

Londra yangını sınıf yangını çıktı!

Saatlerce yanan 24 katlı binada yoksulların yaşadığı, bina bakımının taşeron şirkete verildiği ve sayısız uyarıya rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı

Paylaş

İngiltere’nin başkenti Londra’nın batısında bulunan 24 katlı Grenfell Tower binasında dün gece çıkan ve saatlerce sündürülemeyen yangının arkasındaki gerçekler yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yerel bir kitle örgütü olan Grenfell Eylem Grubu’nun (Grenfell Action Group) blog sayfasında yapılan açıklama “Son yıllarda, Grenfell Tower’ın the Royal Borough of Kensington and Chelsea’nin yetersiz yangın güvenliği standartları ile ilgili sayısız uyarı yayınladık. TÜM UYARILARIMIZA KARŞI KULAKLAR SAĞIRDI ve böyle bir facianın kaçınılmaz ve her an gerçekleşebilir olduğunu öngörmüştük” ifadeleri kullanılarak tepki gösterildi.

STEPHENSON: GELİYORUM DİYEN BİR SINIF KATLİAMI

Türkiye’de yaşayan İngiliz Akademisyen Chris Stephenson da, yangın için “Londra’daki yangın: ‘Geliyorum’ diyen bir sınıf katliamıdır” dedi. Olayın ayrıntılarını T24’e yazan Stephenson, “Apartman Royal Borough of Kensington and Chelsea Belediyesine ait. Bu belediye, İngiltere’nin en zengin belediyesi. Yanan apartmanda oturanlar o bölgenin en yoksul, ağırlıklı etnik azınlıklardan olan vatandaşları. Belediye yönetimi iktidardaki Muhafazakâr Parti’de. Belediye, apartmanın bakımını taşeron bir firmaya devretmiş. Apartman sakinlerinin derneği yıllardır apartmandaki güvenlikten ve özellikle de yangın güvenliğinden şikayetçi” dedi. 

YANGIN ÖNLEMİ: KAPINIZA ISLAK HAVLU KOYUN! 

Grenfell Tower’de yangın önlemlerinin yetersiz olduğu iddia edilince apartmanı yöneten taşeron firmanın yaptığı tek işin iş, her daireye “yangın olursa kapıya ıslak havlu koyun ve dairenizde kalın” ilanları dağıtmak olduğunu yazan Stephenson, binanın hemen yanında yapılan özel okulun inşaaatı için apartmanın yanındaki açık alanın kapatıldığı ve bu nedenle apartman sakinlerinin “yangın olursa itfaiye nasıl gelecek” diye sorarak protesto eylemleri yaptıkları bilgisini verdi. 

Stephenson, “Yandaki okul inşaatının yarattığı sıkıntılara karşı ‘tazminat’ olarak apartmana plastik bir mantolama yapılmış. Yangının çok hızlı yayılmasında bu mantolama malzemesinin etkili olduğundan şüpheleniyor” dediği yazısını şu sözlerle bitirdi: “Ölenler yoksul oldukları için öldüler”

YARDIM ÇIĞLIKLARI DUYULUYORDU

Öte yandan bölgede yaşayan görgü tanıkları, yangın sırasında binada sıkışanların yardım çığlıklarını duyduklarını, bazılarının yüksek katlardan atladıklarını gördüklerini söyledi. Bazı tanıklar, içeridekilerin camlardan kurtarılmaları için çocuklarını sarkıttıklarını gördü.

BBC’ye konuşan görgü tanığı Tim Downie, binanın temeline kadar “yanıp kül olduğunu” anlattı. Bir başka görgü tanığı, insanların kendilerini fark ettirebilmek için camlara çıkarak, cep telefonları ve fenerleriyle ışık tuttuklarını söyledi.

Televizyon Sunucusu George Clarke, binadan 100 metre uzakta olmasına rağmen üzerinin külle kaplandığını aktarırken, üst katta kalan bazı kişilerin el fenerleriyle yardım istediğini ve dışarı çıkamadıklarını söyledi.

Diğer görgü tanıkları da binanın içinde yardım isteyen insanlar gördüklerini, bazılarının ailelerini arayarak yangın merdivenlerinde de yangın olması nedeniyle binadan çıkamadıklarını söylediğini anlattı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta 60 kilometrelik dere yatağında 6 baraj

SONRAKİ HABER

40 TL karşılığında 12 saat çalıştırılıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa