14 Haziran 2017 13:36

KODA Yaz Okulu sona erdi

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin (KODA) Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediği yaz okulu beşinci gününde son buldu. 

Paylaş

Balıkesir Ören’de DİSK Genel-İş Abdullah Baştürk Tesislerinde gerçekleştirilen Yaz Okulunun beşinci gün ilk ve son seminerini Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, gerçekleştirdi. “Otoriter Zamanlar: Haklar, Özgürlükler ve Türkiye” başlığıyla gerçekleşen Yaz Okulunda Loroğlu, “Çalışma Hayatında Göçmen Emeği” başlıklı dersini anlattı. 

Sunumunda emek göçünün bazı sonuçlarını paylaşan Lordoğlu, "Göçmen iş gücü ağır çalışma koşullarının hakim olduğu vasıfsız işçilerde yoğun gözüküyor. Bazı işlerin ve iş yerlerinin kaybolması sonucu ise göçmenler iş gücü piyasası dışında kalmıştır. Ayrıca kadın göçmenlerin oranı da artmakta" dedi. 

UYUM MODELLERİ

Göçmenlere yönelik farklı uyum modellerinin var olduğuna değinen Lordoğlu bunları, "Asimilasyon modeli, eritme potasına modeli, entegrasyon modeli, kademeli ayrımcılık modeli ve çok kültürlülük modeli" olarak sıraladı. "Emek göçünde; göçmenin yaşı, eğitimi, göç edilen yerin uzaklığı ve göç edenin cinsiyeti belirleyici noktadadır" diyen Lordoğlu, göçün iktisadi noktaları üzerinde de durdu. 

Birlikte yaşama vurgusu yapan Lordoğlu, "Göçmenin geldiği ülkede yaşam kurabilmesi elde edeceği gelir ile ilişkilidir. Barış içinde bir arada yaşamak göçmenlerin de hakkı. Göçmenlere vatandaşlık hakkı sağlanmalıdır. 

Göçmenlerin güvencesiz çalışmalarının engellenmesi için kayıt sistemi acilen güncellenmelidir" ifadelerini kullandı.

YAZ OKULU FORUM İLE SON BULDU

Günün ilk ve tek oturumunun ardından yaz okulu kapanış forumu ile son buldu. Oturumda yaz okuluna dair düşüncelerini dile getiren katılımcılar, KODA'nın bundan sonraki süreçte neler yapabileceğine kafa yordu. Forumun sonunda katılımcılara sertifika da verilirken, toplu fotoğrafın ardından katılımcılar Kocaeli'ye doğru yola çıktı. (Balıkesir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

ÖDP: Hakikat zorbalığı ve yalanı yenecektir

SONRAKİ HABER

Gazeteci Oğuz Güven tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa