14 Haziran 2017 11:05

Manisa'da leyleklere ilk halkalama yapıldı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü ekipleri, kuş sayısındaki değişikliğin takibi için Manisa'da leylekleri halkalama çalışmasına başladı.

Paylaş

Şehzadeler ilçesine bağlı Hamzabeyli ve Karaağaçlı mahallelerinde yavru leyleklere ilk halkayı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu taktı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve yüksek lisans öğrencisi Ahmet Kaya tarafından yürütülen halkalamanın ilk gününde 17 leyleğin halkalanması tamamlandı.

Halkalamada türlerin yaşam popülasyonları, üreme, konaklama, kışlama alanlarıyla ilgili bilgiler, popülasyonların hayatta kalma başarıları, kuş türlerinin göç stratejileri, kaç yıl yaşadıkları, üremelerinin gözlemlenlendiği bildirildi.

4'üncü Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, bilimsel olarak en iyi tanınan, en kolay araştırılan ve en çok merak uyandıran canlıların başında kuşların geldiğini belirterek "100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş, halkalama yöntemiyle araştırılmaktadır. Her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, uzun yıllar bozulmayan halkalar kuşların ayaklarına takılarak kuş göçleri ve kuş sayılarındaki değişiklikler takip edilir. Üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adını ve ülke halkalama merkezinin adresini taşıyan bu halkalar yardımıyla kuşlar gözlenir, takip edilir. Yakalanırsa ya da ölüsü bulunursa kuşun nereden geldiği öğrenilir. Böylece bizler de, Afrika kıtasının en ucu olan Cape Town'da halkalanan 7.8 gram ağırlığındaki kırlangıcın öyküsünü Türkiye'de, Iğdır'da halkalanan 7.2 gram ağırlığındaki kırlangıcın öyküsünü ise Zambiya'da öğrenebiliyoruz" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmit'te kamyon, 6 aracı ezdi: Yaralılar var

SONRAKİ HABER

Telefon dolandırıcıları suçüstü yakalandı  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...