14 Haziran 2017 10:15

‘Zorla yerinden etme kabul edilemez’

İnsan Hakları Derniği (İHD) İstanbul Şubesi'nde elektriksiz ve susuz bırakılan Surlular için basın açıklaması düzenlendi.

Paylaş

Burcu Özdemir 
İstanbul 

İnsan Hakları Derniği (İHD) İstanbul Şubesi'nde elektriksiz ve susuz bırakılan Surlular için basın açıklaması düzenlendi. Yapılan açıklamada yıkıma ve zorla yerinden edilmeye karşı evlerini terk etmeyen Sur'lu ailelerin haftalardır karanlıkta ve sussuz yaşadığı ifade edildi.

Sur’daki yıkımla ilgili düzenlenen basın toplantısında İHD Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile İHD Diyarbakır Şubesinin hazırladığı ortak raporu açıklandı. Raporu Avukat Eren Keskin sundu. Keskin, Sur’da su ve elektriğin yanı sıra kanalizasyonlarda da sorun olduğunu ifade ederek şu bilgilendirmeyi yaptı: “Mart 2016'dan bu yana 6 mahallede yasak devam ediyor ve 23 bin kişi evlerine dönemedi. 5 bin 106 kişinin evsiz  kalması söz konusu. Sur içinde 6 yeni karakol yapılacak.” Keskin tüm kamuoyunu Sur için duyarlı olmaya çağırdı. 

‘UNESCO DA DUYARSIZ’

Daha sonra söz alan Diyarbakır İHD Şube Başkanı Raci Bilici de “Sur bölge ve Ortadoğu için son derece önemli bir yer. Mahalle gitti toz kaldı, birçok insan katledildi ve hâlâ orada cenaze arıyoruz. Cenazelerini almak için bekleyenler açlık grevine girdiler” değerlendirmesinde bulundu.

İnsanları yerinden ve kültürlerinden edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Bilici Sur’da diyaliz cihazına bağlı olan ve nefes darlığı çeken birçok insan olduğunu ve bu insanlara yaşam hakkı tanınmadığını ifade etti. 

Bilici ayrıca boşaltılan bölgelere ilişkin etnik ayrıştırma ve demografik yapıyı değiştirmeye ilişkin planlardan da endişe duyduklarını dile getirdi. Bilici, UNESCO'ya çok defa çağrı yaptıkları halde bu çağrılara cevap gelmediğini de ekledi.

Açıklamnın ardından BBC Diyarbakır Muhabiri Hatice Kamer'in Sur'da kaydettiği "Gitmeyeceğiz" başlıklı haber videosu ve Sertaç Katar'ın Sur fotoğrafları gösterimi yapıldı. 

Avukat Eren Keskin, açıklamanın İstanbul’da yapılmasını "Batı'dan biraz olsun ses çıksın” diye tercih ettiklerini söyledi. 
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul IŞİD davasında 12 tahliye

SONRAKİ HABER

İvedik Organize Sanayi Bölgesinde patlama: 3 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...