14 Haziran 2017 09:21

Bakanlık Kimya Mühendisleri Odasına dava açtı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yapmak istediği denetimi kabul etmediği gerekçesiyle Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’na dava açtı.

Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yapmak istediği denetimi kabul etmediği gerekçesiyle TMMOB’ye bağlı Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun görevden alınması istemiyle dava açtı. TMMOB ve bağlı odalarının başkanları yaptıkları ortak basın toplantısında davaya tepki gösterdi. Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, “Biz bakanlığa denetim yapamazsınız demedik. Denetimin nasıl yapılacağını sorduk ama bize herhangi bir bilgi verilmedi. Biz bakanlığın şubesi değiliz” dedi

Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Bakanlık bünyesindeki birimlerin denetimi için oluşturulan Teftiş Kurulunun iç denetim şartlarının sıralandığı "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Yönetmeliği" çerçevesinde odayı denetleme girişimini “hukuki dayanağı bulunmadığı” için kabul etmedi. 

Bakanlık bunun üzerine oda yönetiminin görevden alınması istemiyle dava açtı. 

TMMOB söz konusu davaya ilişkin genel merkezde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına katılan bağlı odaların başkan ve yöneticileri birlik mesajı verdiler. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Bakanlık müfettişleri tarafından istenen tüm belgeler odamızın web sitesinde bulunduğundan dolayı savcılıkça ceza hukuku açısından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesine karşın, Bakanlığın ‘Yönetim kurulunun görevden alınması’ talebiyle dava açması, gerçek amacın ne olduğunu açıkça ortaya sermektedir” dedi. 

Anayasal güvenceyle kurulmuş ve kamu kurumu niteliği taşıyan TMMOB ve bağlı odaların meslek uygulama alanlarıyla ilgili ülke politikalarını mesleki-bilimsel temelde eleştirdiği ve gerektiğinde hukuki mücadele yürüttüğü için rant çevrelerinin hedefi durumuna geldiğini belirten Koramaz, toplamda 150 milyarı geçen özelleştirme projelerine kamu yararı ilkesiyle açtıkları davaların bu kesimleri rahatsız ettiğini dile getirdi.

‘BU TÜM ODALARIN DAVASIDIR’

Koramaz, bu tür hukuksuz girişimler ile Anayasa ve TMMOB yasası ile belirlenen görevlerinin engellenmeye, TMMOB ve oda yöneticileri üzerinde baskı tesis edilmeye çalışıldığını ifade etti. 

Söz konusu davayı yalnızca Kimya Mühendisleri Odası’na değil TMMOB bütünlüğüne açılmış bir dava olarak gördüklerini vurgulayan Koramaz, bu nedenle 15 Haziran 2017 Perşembe günü saat 11.30’da Ankara Dışkapı’daki Adliye Ek Binasında yapılacak olan ilk duruşmaya TMMOB olarak katılacaklarını ve davaya müdahil olacaklarını söyledi.

‘DENETİMİN NASIL YAPILACAĞINI SORDUK, BİLGİ VERMEDİLER’

Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğurlu ise davaya ilişkin şöyle dedi: “Burada kendimizi savunacak bir durum yok. Meslek örgütleri kamu yararına çalışan örgütlerdir ve bu iddialar asılsızdır. Öyle olmasa tüm bilgi ve belgeleri internette yayınlamazdık. Bu nedenle aslında davada  bir savunma yapmayacağız. Mahkemenin yasanın arkasında durmasını isteyeceğiz. Çünkü böyle bir denetim için kanun gerekir. Böyle bir denetim olsa hazırlık yapardık. 35 yıl sonra iki ek madde ile denetim yapmak istediler. Biz bakanlığa ‘Denetim yapamazsınız’ demedik. Denetimin nasıl yapılacağını sorduk ama bize herhangi bir bilgi verilmedi. Biz bakanlığın şubesi değiliz” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Midilli'de 254 ev ve işyeri depremde zarar gördü

SONRAKİ HABER

Torbalı'da trafik kazası: 2 ölü, 10 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa