14 Haziran 2017 06:50

Truva'dan 5 bin yıllık deprem dersi

5 bin yıl önce yaşayan Truvalıların yaşadığı deprem sonrası aldığı önlemler bugün yaşanan depremlere örnek teşkil edebilecek nitelikte.

Paylaş

Burak GEZEN
Mustafa SUİÇMEZ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Truva Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, 5 bin yıl önce yaşayan Truvalıların yaşadığı deprem gerçeğinin bugün yaşanan depremlere örnek teşkil edebileceğini söyledi. 

Ege'de yaşanan deprem 'Depreme hazır mıyız?' sorusunu akıllara getirirken, antik kentte binlerce yıl önce depreme karşı alınan önlemlerin izlerinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Aslan, "Truva'daki eski dönem mühendislerinin, mimarlarının aldığı bu önlemler sayesinde antik kentteki bu görkemli duvarların binlerce yıl içinde ayakta kaldığını görebiliyoruz" dedi.

TRUVA'NIN ANLATTIĞI DEPREM GERÇEĞİ

Çanakkale'nin merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içindeki 5 bin yıllık geçmişe sahip Truva Ören Yeri, günümüze en iyi örnek teşkil edecek deprem gerçeğini yaşamış. Truva Savaşı'nda, 10 yıl boyunca kuşatılan ve alınamayan kent, bir deprem sonucunda yıkılarak terk edilmiş. Ancak Truvalılar, büyük tahribata yol açan depremden ders çıkarıp, kentin savunma sistemlerini ve duvarlarını ona göre inşa etmişler.

5 BİN YILLIK ÖNLEM

Prof. Dr. Rüstem Aslan 5 bin yıl önce alınan önlemleri şöyle anlattı: “Truva kentinin en güçlü olduğu, en zengin olduğu M.Ö. 1700'lerden itibaren meydana gelen depremlerden dersler alarak savunma sistemlerini ve duvarlarını ona göre inşa etmiş. Buradaki savunma duvarının yapım tekniği eğimli ve testere dişi olarak tanımlanan, bir anlamda kiriş görevi de gören bir sistemle yapılmış ve aynı zamanda savunma duvarının temelinin ana kayaya kadar indirilmesi şeklinde, binlerce yıl önce depreme karşı alınan önlemleri tespit edebiliyoruz. Zaten Truva'daki eski dönem mühendislerinin, mimarlarının aldığı bu önlemler sayesinde antik kentteki bu görkemli duvarların binlerce yıl içinde ayakta kaldığını görebiliyoruz." (Çanakkale/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da hükümet düşmekten ‘kurtarıldı’

SONRAKİ HABER

TEKSİF Genel Başkanı: OHAL bir an önce bitmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa