14 Haziran 2017 06:47

Finlandiya’da hükümet düşmekten ‘kurtarıldı’

Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä, son anda meydana gelen gelişmelerin ardından istifadan vazgeçti ve hükümetin devam edeceğini duyurdu.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da üçlü koalisyon hükümetinin istifa mektubunu sunmak için önceki gün öğleden sonra Devlet Başkanlığı Konutu’na gideceğini açıklayan Başbakan ve Merkez Parti lideri Juha Sipilä, son anda meydana gelen gelişmelerin ardından istifadan vazgeçti. Ardından hükümetin devam edeceğini duyurdu. 

IRKÇI PARTİ BÖLÜNÜNCE KRİZ ÇÖZÜLDÜ

Irkçı Jussi Halla-aho’nun, hükümet ortağı Gerçek Finliler (Sannfinländarna) Partisi başkanlığına getirilmesinden sonra Finlandiya’da başgösteren hükümet krizi, partinin bölünmesiyle aşıldı.

Aralarında Gerçek Finlilerin eski lideri ve Dışişleri Bakanı Timo Soini ile 5 bakanın da bulunduğu 20 milletvekili, hükümetin görevini sürdürmesi için partiden ayrılarak  “Yeni Alternatif” (Uusi Vaihtoehto) adını verdikleri bir grup oluşturduklarını ilan etti. 

Bu açıklamanın ardından iki milletvekilinin daha grup içinde yer alacağını açıklamasıyla Yeni Alternatifin milletvekili sayısı 22’ye çıktı.

Yeni Alternanifin başkanlığına getirilen Simon Elo, daha önce üzerinde uzlaşmaya varılan hükümet programına bağlı olduklarını, Merkez Partisi ve Ulusal Topluluk Partisi ile birlikte mevcut hükümetin görevini sürdürmesinden yana olduklarını açıkladı.  

‘VATAN HAİNİ OLARAK DAMGALANACAĞIZ’

Gerçek Finliler üyesi bakanların yerlerini korumaları gerektiğini söyleyen Elo’nun, “Bu bizim siyasi kariyerimize zarar verecek. Vatan haini olarak damgalanacağız ve ölümle tehdit edileceğiz” diye konuşması dikkat çekti.  

Bu açıklamanın ardından Başbakan Juha Sipila, hükümetin istifasına gerek kalmadığını ve mevcut bakanlarla görevini sürdüreceğini açıkladı. 

Gerçek Finlilerin hükümetten atılmasından sonra muhalefette bulunan İsveç Halk Partisi ve Hıristiyan Demokratlar da, Merkez ve Ulusal Topluluk Partisi ile birlikte hareket etmek için tartışmaya açık olduklarını, hükümetin devam etmemesi durumunda erken seçimlere gidilmesini istediler.

‘HAZIRLIKSIZ YAKALANDIM’

Hükümet krizine yol açan  Gerçek Finlilerin yeni Başkanı Halla-aho ise Yeni Alternatifin, uyarı yapmadan parti grubundan ayrılmasından hayal kırıklılığına uğradığını ve çok sayıda milletvekilin partiden ayrılmasına “hazırlıksız yakalandığını” ifade etti.

Gerçek Finlilerin gençlik örgütü de, Yeni Alternatife sert eleştiriler yöneltti ve grubun kurulduğu günü “utanç günü” olarak tanımladı. 

2015 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde yüzde 17.6 oranında oy alan Gerçek Finlilerin 200 sandalyeli parlamentoda 37 milletvekilleri bulunuyordu.

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Biz cezaevinde korkudan titremiyoruz, moralliyiz

SONRAKİ HABER

Truva'dan 5 bin yıllık deprem dersi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...