14 Haziran 2017 00:00

Temennilerden yaşananları çıkarınca

Çukurova Üniversitesi'nden PDR öğrencisi Evrensel'e yazdı: 'Temennilerden yaşananları çıkarınca'

Paylaş

Çukurova Üniversitesinden PDR öğrencisi

Hikmetli nutuklarla gönderildik üniversitelere: Emeğin karşılıksız kalmaz, hakkını er ya da geç alırsın, her şey çabana bağlı, çalışırsan yaparsın... Liste böyle uzayıp gidiyor, bizleri gelecek kaygısı bürümüşken. Hikmetli söylemlerden geriye yalnızca sömürüye hazır diploma ve en ileride dahi ışığın görülmediği karanlık gelecek kalıyor.

Bir yandan ailelerin beklentileri, diğer yandan kendi ekonomik özerkliğini sağlama isteği bizi sararken, gayet eşitsiz bir sınavın üstüne yetmezmiş gibi belki sınava nazire yaparcasına eşitsizliklerin ve kayırmacanın olduğu mülakat sistemi getirildi. Bu durumun benzerini çocuklukta da yaşamıştık: Topun sahibi yalnızca sevdiklerini oyuna alıyordu. Mülakat sistemi bu düzlemde işlev görüyor. Devletin her kademesi ve kadrolar bir kliğin tekeline alındı.

Burjuvazinin kendi içindeki pasta paylaşım savaşının emekçilere yansıması eğitim alanında mülakatla sınırlı kalmadı; temel liseler, özel okullar ve gericileşme derken eğitimde neoliberal politikalar iktidar partisinin vizyonunu oluşturdu.

İş yalnızca atanmak, kadro almakla bitmiyor. OHAL’e sırtını yaslayan hükümet sayısız hak ihlalinin yanında akademisyenleri, eğitim emekçilerini de kazanılmış haklarından mahrum bırakarak başka isimlerle onları ihraç ediyor ve güvencesizliği tek gerçek haline getiriyor. Yüzünü ileriye, gerçeğe çeviren herkesi devlet dersinde, kanun hükmünde cezalandırıyor.

Uzun zamandır korku iklimi yaratıldı, devletin her türlü olanağı ile insanların itiraz hakları fiili olarak ellerinden alındı. Bazıları da “Sessiz kalırsak belki bize dokunmaz” diyerek bir köşeye sindiler. Güvenli olduğunu düşündükleri bir köşeye. Fakat hata ettiklerini çok geç olmadan onları vuran ve bir daha güvenli bir yere gidemeyecek halde bırakan darbeden anladılar.

Bu bizi çepeçevre saran, hareket etmemizi, birbirimize yaklaşmamızı engelleyen, ileride karanlık günler olarak anımsayacağımız zaman ancak seslerimizin birlikte ve daha gür çıkmasıyla durdurulabilir. “Göğün fethi” karabulutların dağıtılmasıyla gerçekleşebilir.

ÖNCEKİ HABER

Rapçi genç işçi Tekin: Bu durumu düzeltmeliyiz

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da ucuz et kuyruğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...