14 Haziran 2017 00:09

Arkadaşlarımız işe geri alınsın

Bilgi Mefar'dan bir işçi, TİS sürecinde 21 işçinin işten atılmasına ilişkin Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Bilgi Mefar’dan bir işçi

Kurtköy sanayide ilaç fabrikası olan işyerimizde Petrol-İş sendikası örgütlü. Ocak ayında başlayan TİS görüşmelerine, işyerimizde değişik taleplerimizi ifade eden bir taslak hazırlayarak başladık. İşçilerin önerilerine karşılık işveren, “Hiçbir şey veremem, zaten fason çalışıyoruz” diye karşılık verdi. Yaklaşık 8-9 TİS oturumu gerçekleşti. İşveren son oturuma  kadar hiçbir teklif vermedi. Bu süreçte işyerimizde ve iş kolunda ses getiren iki eylem gerçekleştirdik. Vardiya çıkışları kapatıldı. İşçiler işyerlerini terk etmediler. Diğeri ise mesaiye kalmama eylemleri.
Bu durum karşısında işveren 206 imza toplayarak grev oylaması istedi. İşyerimizde oylama sonucu 367 işçi greve evet, 143 işçi ise hayır dedi.

Bu sonuç, biz işçiler arasında müthiş bir coşku ve öz güven yarattı. Bu ses getiren eylemler ve grev oylaması sonucundan sonra işveren sendikamızdan görüşme talep etti. Hiçbir şey veremem diyen patron taleplerimizden, tek olan ikramiyeyi 2.5 ikramiyeye çıkardı. Yüzde 9+100 TL zam teklif etti. Bu teklif kabul görmedi. Bunun üzerine işveren OHAL’i de fırsat bilerek grev yasağına başvurdu. Biz işçiler ise mesaiye kalmama eylemlerini sürdürerek cevap verdik.

İşveren tekrardan görüşme teklifinde bulundu. Son önerdiği teklif 3 ikramiye, yakacak, giyim, bayram harçlıkları, yıllık ücret taleplerimizi kabul etti. Böylece işyerimiz sendikalı olalı ilk TİS görüşmeleri kazanımla ve 2 yıllık olarak sonuçlandı.

Bu başarılı sonuca gölge düşüren tek sorun ise TİS sürecinde 21 arkadaşımız işten atıldı. Bunlardan 8’i işe geri dönme talebinde bulunuyor. Sendikanın kararlı duruşu ve işçilerin birlik oluşu üzerine işveren “Bana bir hafta müsaade edin” diyerek yeşil ışık yaktı. Biz işçiler, arkadaşlarımızın işe geri dönüşlerini gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa yapacağımızı ifade ediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Şuraya umutlu bir fotoğraf bırakalım

SONRAKİ HABER

‘Kıdem tazminatıma dokunma!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...