14 Haziran 2017 00:37

‘AİHM, hükümete destek vermiş oldu’

KHK ile ihraç edilen eğitimci Gökhan Köksal'ın başvurusunu kabul etmeyen OHAL Komisyonuna yönlendiren AHİM, tepki topladı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM ) KHK ile ihraç edilen Öğretmen Gökhan Köksal’ın başvurusunu kabul etmeyerek OHAL Komisyonuna yönlendirmesi tepki topladı. Evrensel'e konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen,  “AİHM’nin KHK uygulamalarına normal prosedürle yaklaşması hükümete politik bir destek ve bu uygulamaları kabul etmek anlamına geliyor” dedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise, “Açıklanan karar, ihraç edilen kamu emekçilerine ilişkin şimdiye kadar işletilen haksız ve hukuksuz sürecin gerçekliğini gölgeleyemez” diye konuştu.

‘BU İHRAÇLAR TOPLUMSAL HAK İHLALİDİR’ 

20 Temmuz’dan bu yana süren OHAL nedeniyle yüz binlerce kamu emekçisinin mağdur edildiğini söyleyen Özgen, Hükümetin KHK’ler ile hukuk yollarını engellediğini, bölge idare mahkemeleri, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) üzerinden geliştirilen siyasi tasarruf ve yönlendirmelerle OHAL hukuksuzluklarını sürdürdüğünü belirtti. Her şeye rağmen davalar açarak bu süreci başlattıklarını ifade eden Özgen, AİHM’ye de örnek davalar açtıklarını, AİHM’nin Türkiye’deki kamu emekçilerinin yaşadığı çok boyutlu mağduriyetleri değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. Çünkü OHAL KHK’leri ile işten atılan kamu emekçilerinin davalarının sıradan hak ihlalleri değil, toplumsal hak ihlalleri olduğunu vurgulayan Özgen, “AİHM bu nedenle Türkiye’de iç hukuk yolları olmadan tavsiye kararlar gerçekleştirebilirdi ama normal prosedür izledi. Ancak Türkiye’de yüz binlerce kamu  emekçisinin mağduriyeti normal değerlendirilemez” diye tepki gösterdi.  

‘OHAL KOMİSYONU KASITLI GECİKTİRİLİYOR’

Öte yandan OHAL Komisyonunun hâlâ kurulmadığına da dikkat çeken Özgen, “Sadece başkanı belirlenmiştir. Diğer üyeleri, çalışma ilkeleri gibi usuller hayata geçirilmedi. Bu gecikme kasıtlıdır. Bu hukuksuzlukları zamana yayarak kamu emekçilerinin peşinen cezalandırılmasına yönelik tutumun kendisidir. Defalarca hükümete çağrıda bulunduk. Komisyona gerek yoktur, zaten haksız ve hukuksuz işten attığınızı ifade ediyorsunuz. Bizzat Adalet Bakanı kendi tasarruflarıyla işten atmaların gerçekleştiğini söyledi. Kamu çalışanlarının mağduriyetinin devam etmemesi için derhal işlerine dönmeleri, bir yıldır mağdur edilen kamu emekçilerinin gasbedilen haklarının iade edilmesi gerekir”diye konuştu.

‘AİHM DE HUKUKSALSÜRECİ UZATIYOR’

KESK’e bağlı Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise “AİHM Strasbourg Mahkemesi kararı, KHK ve ihraçlara yönelik hukuksal süreci uzatmaya ilişkin bir düzenlemedir. Kısa dönem açısından AKP Hükümetinin istediği olmuştur ama bu karar hukuksal ve örgütsel mücadelemizin önünde bir engel oluşturmamaktadır. Eğitim Sen olarak mücadele anlayışımızı hiçbir zaman yalnızca hukuksal bir mücadele süreci olarak görmedik ve yürütmedik. Örgütsel ve hukuksal olarak mücadelemiz elbette devam edecektir. Haksız ve hukuksuzca ihraç edilmiş arkadaşlarımıza hukuksal anlamda da, dayanışma anlamında da, örgütsel anlamda da sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye ekledi. 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da deprem tartışmaları: 18 milyon nereye sığınacak?

SONRAKİ HABER

Şuraya umutlu bir fotoğraf bırakalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa