13 Haziran 2017 12:11

Çin’le anlaşan Panama, Tayvan’la ilişkisini kesti

Panama, Çin'le yaptığı anlaşma sonrası Tayvan'la diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı.

Paylaş

Orta Amerika ülkesi Panama, Tayvan ile uzun yıllardır var olan diplomatik ilişkilerini kesti.

BBC’nin haberine göre Panama hükümeti “tek bir Çin” olduğunu ve Tayvan’ın da Çin’in parçası olduğunu tanıdıklarını açıkladı. Çin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak görüyor ve tanımadığı bu ülkenin Çin’in parçası olması gerektiğini savunuyor. Panama ise Çin’in meşru hükümeti olarak Tayvan hükümetini tanıyan son ülkeler arasında yer alıyordu.

Orta Amerika ülkesinin bu kararı, son dönemde Tayvan’ı tanımayı bırakan ülkelere bir yenisini daha eklemiş oldu. Aralık ayında da Afrika’daki ada ülkesi Sao Tome ve Principe Tayvan yerine Çin’i tanıyacağını açıklamıştı. Panama’nın kararının ardından Tayvan’ı tanıyan 20 ülke kaldı.
Çin, Panama Kanalı nedeniyle dünya ticaretindeki önemli ülkelerden biri olan Panama’ya son yıllarda büyük ekonomik yatırımlar yapmıştı. Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Panama’nın kararına tepki gösterirken Pekin’le bu konuda yarışmayacağını açıkladı.

Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen geçen yıl Haziran ayında Panama’yı ziyaret etmişti.

Birleşmiş Milletler 1971 yılına kadar Çin’in meşru hükümeti olarak Tayvan’ı tanıdıktan sonra o yıl karar değiştirerek Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanımıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hamam davasında karar çıktı: 2 beraat, 2 ‘iyi hal indirimi’

SONRAKİ HABER

Maraş’ta inşaatta göçük: 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...