Kılıçdaroğlu: İnsanlar öldükten sonra mı karar vereceksiniz?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Gülmen ile Özakça’nın durumu için AYM’ye seslenerek, ‘O insanlar öldükten sonra mı karar vereceksiniz?’ diye sordu.

13 Haziran 2017 09:41
Paylaş

Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada AİHM'ye tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın durumu için AYM’ye seslenerek, "Sizde vicdan var mı acaba? O insanlar öldükten sonra mı karar vereceksiniz?” diye sordu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin gurup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. AKP'yi 15 Temmuz darbe girişiminin ortaya çıkmasını engellemekle suçlayan Kılıçdaroğlu, “AKP'ye hala güvenecek misiniz?" diye sordu. Darbe Komisyonu'nun zor bela kurulduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Zor bela komisyon kurduk. 26 Temmuz'da komisyon kuruldu. 3 Ağustos'ta AKP Grup Başkanvekili diyor ki; ‘Komisyon kurmaya gerek yok.’ Ana aktörler gidip ifade vermedi” ifadelerini kullandı. 

'NİYE HÜKÜMET İZİN VERMİYOR?'

Hükümetin Darbe Komisyonu’nun başına "FETÖ"yü öven birini getirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Eski Genelkurmay Başkanları geliyor, MİT Müsteşarları geliyor, şu andakiler gelmiyor. Gelmek istiyorlar, niye hükümet izin vermiyor? Açığı ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

‘MAHKEMELER CANLI YAYINLANSIN’

"Mahkemeler canlı yayınlansın" önerisi getiren Kılıçdaroğlu, savcıların iddianamelerine müdahale edildiğinin altını çizdi. Kılıçdaroğlu, “Mahkemeler canlı yayınlansın. Şimdi 'Onlar doğruları söylemiyor' diyorlar. Darbe yapılacağı biliniyordu, önlenmedi ama bu darbe girişiminden bir fırsat çıkardılar. 20 Temmuz'da başka bir darbe yaptılar. Hep diyorlar ki; 17-25 Aralık darbe girişimiydi. Şu soruyu sormak lazım.Madem 17-25'i milat alıyorsunuz, o zaman neden gazeteci Fehmi Koru'yu Pensilvanya'ya gönderdiniz?" diye sordu.

BU DARBENİN SİYASİ AYAĞI YOK MU?

Kılıçdaroğlu devamında şöyle dedi: “Bu darbenin siyasi ayağı yok mu? Her yerde söyledim, bir daha söyleyeceğim. Baklavacı buldunuz, çikolatacı buldunuz, sanayici buldunuz, hakim buldunuz, savcı buldunuz, öğretmen buldunuz, öğrenci buldunuz. Siyasetçi yok mu? Elbette var, elbette var. Kim? İktidar sahipleri onlar.” 

'DAYISI OLAN SERBEST KALIYOR'

20 Temmuz'dan sonra ikinci bir darbe girişiminin sonuçlarını yaşadıklarına değinen Kılıçdaroğlu, siyasi iktidarın yeni suçlu ve suçlular yarattığını söyledi. 151'den fazla gazetecinin cezaevinde olduğu bilgisini paylaşan Kılıçdaroğlu, “Üstelik bir kısmı Gülen cemaatiyle mücadele etmiştir. Şimdi onlar FETÖ'cü diye içerideler. Damatlar serbest bırakılıyor. Sabit ikametgahı gerekçesiyle serbest bırakılıyor. Dayısı olan serbest kalıyor. Murat Sabuncu'nun, Ahmet Şık'ın, Ahmet Altan'ın, Mehmet Altan'ın, Nazlı Ilıcak'ın evi yok mu? Evi var. Sözcü muhabirlerinin evi yok mu? Neden serbest bırakılmıyorlar? Dayıları yok, kayınpederleri yok, paraları yok. 'Doğrucu Davut'san ben seni süründürürüm' diyorlar. Bu ortam 20 Temmuz darbe ortamıdır” dedi. 

‘YARGI İKTİDARIN TETİKÇİLİĞİNİ YAPIYOR’

Yargıyı iktidarın tetikçiliğini yapmakla suçlayan Kılıçdaroğlu, Adil Öksüz’ün serbest bırakılmasına tepki göstererek, “Onun dayısı kim bilmiyorum ama kuvvetli bir dayısı var” diye belirtti. “Bu dönemde adalet çalışmaz, hukuk çalışmaz, yargı da çalışmaz” sözlerini sarf eden Kılıçdaroğlu, devamında, “AİHM karar verdi. Efendim diyor 'bir komisyonu kuruldu.' AİHM bu konuma düşmemeliydi” ifadelerini kullandı. 

YÜRÜRLÜKTE OLABİLİR AMA GAYRİ MEŞRU BİR ANAYASADIR’

Kılıçdaroğlu, her darbenin kendi hukukunu yarattığını vurgulayarak, “YSK'deki bir çetenin öngörüsüyle gayrimeşru bir Anayasayı dayattılar. Yürürlükte olabilir ama gayrimeşru bir Anayasadır. Bu Anayasa'ya göre yapılacak her şey gayrimeşrudur” diye konuştu. 

AYM'YE 'GÜLMEN VE ÖZAKÇA İÇİN ÇAĞRI 

İşlerini geri almak için başlattıkları açlık grevinin 75’inci gününde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın durumu için AYM’ye seslenen Kılıçdaroğlu, "İki genç arkadaşımız eylem yapıyor, işini geri istiyor. Cam çerçeve kırmıyor, oturuyor. Ona bile tahammül edemiyorlar. Neden? 20 Temmuz nedeniyle, diktatörler nedeniyle, dikta nedeniyle. AYM'ye sesleniyorum sizde vicdan var mı acaba? O insanlar öldükten sonra mı karar vereceksiniz?” diye sordu. 

‘BUYUR GİT KARDEŞİM’

Kılıçdaroğlu, konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın farklı tarihlerde sarf ettiği sözlerle devam ederek şöyle dedi: “'Sırada Rakka var' diyor. Buyur git, elinden tutan mı var. Bilal Bey'i de en öne koyarsın elinde bayrakla. 29 Nisan 2017, yine diyor 'koalisyonla Rakka'ya gidelim.' E buyur kardeşim. 18 Mayıs 2017 tarihinde Ne diyor bakın. YPG bir terör örgütü, PYD bir terör örgütü. ABD bu iki terör örgütüyle bu operasyona giriyor. Bize düşen hayırlı olsun demektir. İnanamıyorsunuz, değil mi? Ramazan ayında soruyorum. Sayın Erdoğan, senin için namus ve şeref kavramı ne anlama geliyor? Sayın Erdoğan, mübarek aydayız. Namus ve şeref kavramının ne kadar kıymetli olduğunu biliyorum. 80 milyon adına soruyorum, namus ve şeref kavramı senin için ne anlama geliyor?" (DİHABER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Karkamış tekrar 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi

SONRAKİ HABER

Brexit İngilizlerin Almanya vatandaşlığına ilgisini arttırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...