13 Haziran 2017 08:46

 AKP çevre örgütleri ile görüşmedi

Yaşam savunucuları ve üretici köylüleri zeytinlik, mera ve kıyıları talana açılacağı yasa taslağından vazgeçilmesi için Meclis’e geldiler. 

Paylaş

Yaşam savunucuları ve üretici köylüleri zeytinlik, mera ve kıyıları talana açılacağı yasa taslağından vazgeçilmesi için komisyonun toplandığı gün Meclis’e geldiler. CHP, HDP ve MHPmilletvekillleri görüşen çevre örgütleri, AKP’den de görüşme talep etti. Ancak AKP milletvekilleri aralarında zeytin üreticilerinin de bulunduğu çevre örgütlerinin görüşme talebini “vakit yok, çok yoğunuz” diyerek reddetti. Ege Çevre Platformu Yöneticisi Göknur Yumuşak, 750 bin zeytin yetiştirici ailenin yüzde 70’inin işini ve aşını kaybedeceğini söyledi ve yasa tasarısından zeytinlik ve meralara ilişkin maddelerin çıkarılmasını talep etti. 

Zeytinlikler, mera ve kıyıların talana açılmasına karşı yaşam savunucuları ve üretici köylüler Meclis’e geldi. Yasa teklifinin komisyonda görüşüldüğü gün CHP, HDP ve MHP ile görüşen çevre örgütleri, AKP’den görüşme talep etti. Ancak AKP milletvekilleri “vakit yok, çok yğunuz” diyerek görüşmeyi reddetti. Milletvekilleri ile yaptıkarı görüşmenin ardından gazetemize konuşan Ege Çevre Platformu yöneticisi Göknur Yumuşak, “Tasarı yasalaşırsa üretiminde dünya dördüncüsü olduğumuz zeytin ve dünya altıncısı olduğumuz zeytinyağında yerimizi ebediyen kaybedeceğiz. İhracatçısı olduğumuz zeytin ve zeytinyağında ithalatçı olacağız. 750 bin zeytin yetiştirici aile yüzde 70’i işini ve aşını kaybedecek, yani 500 binden fazla aile, 2 milyon köylü işsiz aşsız kalacak” dedi. 

ŞEKER, TÜTÜN ÜRETİLEMEZ HALE GELDİ

Geçmişte tütün yasaları ile 350 bin ailenin tütün ekiminden vazgeçirildiğini belirten Yumuşak, şeker yasası sonrasında getirilen kota sonucunda da 285 bin çiftçi ailenin artık şeker pancarı üretemediğini hatırlattı. Alaşehir ovasında üzüm, Aydın’da inciri bitirecek olan jeotermal santraller ile dümeye basılmış durumda olduğunu kaydeden Yumuşak, zeytinliklere ilişkin de “Zeytin sadece zeytin değildir. Zeytin 12 ay yaprağı yeşil kalan doğal ormanlardır, iklim değişikliğine karşı önemli bir sigorta görevi görürler. Tasarı yasalaşırsa, Türkiye halkları olarak bu doğal değerden mahrum bırakılacağız. Türkiye çöplüğe dönüşecek” dedi.

MERA VE KIYILAR DA TEHLİKEDE

Aynı tasarı ile meralar ve ve kıyıların da sanayiye açılacağını belirten Yumuşak, hayvancılıkta 15 milyon ton yem açığı olan ve 7 yıldan bu yana et ithal eden bir ülkede meraların sanayiye açılmasını istemediklerini söyledi. Bu yanlış politikalardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren Yumuşak, yasa tasarısından zeytinlik ve meralara ilişkin maddelerin çıkarılmasını talep etti. Yumuşak, hükümete “Kalkınmayı doğayı tahrip etmekte aramaktan vazgeçin. Üreticilerin iretme hakkını elinden alarak işini, aşını kesmek gibi yanlış mecralara asla sapmayın. Zeytincilikte süren 20 yıllık başarı hikayesinin baş aktörü ölümsüz zeytin ağacı katline ferman vermeyin” diye seslendi. (Ankara/(EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baydemir: Yargıda damatlar içtihatı oluşmaya başladı

SONRAKİ HABER

Bangladeş’te toprak kaymalarında 35 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa