13 Haziran 2017 07:46

Olumsuz hava koşulları akasya balını vurdu

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, bu yılki olumsuz hava koşullarının akasya balını kötü etkilediğini söyledi.

Paylaş

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, olumsuz hava koşulları nedeniyle, doğal ortamda yetişen akasya ağaçlarının çiçeklerinden arıların bal yapamadığını belirterek, "Artık arıcılarımız yaylalara göç etti, hava muhalefetinden dolayı akasya balından beklentimiz yok" dedi.

Türkiye'de yılda üretilen 105 bin ton balın 16 bin 278 tonunu tek başına Ordulu gezginci arıcılar üretiyor. 3 bin aktif gezginci arıcı 556 bin kovanda yaklaşık 40 ilde bal üretimi yaparken Türkiye'de de üretimde birinci sırada yer alıyor. Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, kentte, akasya ağaçlarının çiçeklerinden arıların yaptığı akasya balının önemli bir pazar payına sahip olduğunu, bu yıl ise olumsuz hava koşulları nedeniyle arıların çalışamamasından dolayı arıcıların bu balı üretemediğini söyledi. Birçok hastalıklara da iyi gelen akasya balının tüketiciler tarafından yoğun ilgi gördüğünü de vurgulayan Akın Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti:

"Malesef bölgemizde hava yağışlı geçtiği için arıcılarımız bu yıl akasya balından hiç faydalanamadılar. Arıcılarımız yaylaya göç etmeye başladılar. İnşallah yaylada da aynı hava muhalefetini yaşamadan daha iyi faydalanırlar. Akasya balı arıyı yetiştirme amaçlı, bu bölgede arıcılarımız bir miktar üretebiliyordu. Arıcılarımız faydalansa daha iyi olurdu, çünkü akasya balında belli bir pazar payıda oluşuyordu. Bu yıl hava muhalefetinden dolayı hiç olmaz diye beklentimiz var."

TURİSTLER HEDİYELİK BAL ALIYOR

Ordu'yu ziyarete gelen tatilci ve turistlerin akasya balı başta olmak üzere diğer bal çeşitlerine de rağbet gösterdiğini, böylece arıcı esnafına da katkı sağladığını belirten Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:

"600 bini geçen turist sayısından arıcı esnafımızda nasibini alıyor. Bölgeye turlarla gelen turistler arı ürünlerinden satın alıyor.  Özellikle Arap turistler yemeye ve hediyelik olarak bal alıyorlar."

Akın Çiftçi, Çorum, Yozgat, Sivas, Erzincan, Muğla ve Erzurum gibi yaklaşık 40 ilde Ordulu gezginci arıcıların bal ürettiğini belirtti. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İşitme Engelliler Olimpiyatı'na cinsiyetçi maskot!

SONRAKİ HABER

Fren yerine gaza basan şoför: Olana, ölmüşe çare yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa