13 Haziran 2017 07:24

Warriors hanedanı tarih sahnesine çıktı

Mithat Fabian Sözmen, NBA şampiyonluğuna ulaşan Golden State Warriors’ı, MVP’si Kevin Durant’i ve NBA'de geride kalan sezonu değerlendirdi.

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

NBA’de tarihi bir sezon tarihi bir şampiyonlukla sona erdi. “Tarihi bir şampiyonluk” zira olağanüstü bir kazananı var. “Tarihi bir sezon” zira lig, geçirdiği dönüşümle son 25 yılın en yüksek temposuna erişti ancak bundan da önemlisi bu tempo, 3 sayı oyunuyla birleşmiş durumda. 2016/17’den önceki en yüksek tempo, 1991/92 sezonunda görülmüştü. O dönem takımlar maç başına 7 üçlük kullanıyordu, bugünse 27!
Golden State Warriors, NBA’in geçirdiği bu özel süreci simgeleyen takım olma özelliğini 2015/16 şampiyonluğu ve geçtiğimiz yılki 73 galibiyetlik normal sezon rekoruyla elde etmişti. Cleveland Cavaliers’ın LeBron James ve Kyrie Irving öncülüğünde müthiş final geri dönüşünü gerçekleştirmesi, GSW’nin her şeye rağmen yenilmez olmadığını ortaya koymuştu.

Ta ki geçtiğimiz yaz atılan imzaya kadar! Kevin Durant, 2016 Batı Konferans Finali’nde 3-1 öne geçtiği seriyi kaybettiği takıma transfer olma kararı alınca çok eleştirilmişti. Kimileri bunu “Bir süperstarın verdiği en aciz karar” olarak yorumlamıştı. Durant ise “Şark görevini tamamladığını” düşünüyordu. Artık bunca yıllık emeğin karşılığını şampiyonluk yüzüğüyle alma zamanıydı ve karşısına kusursuz bir fırsat çıkmıştı.

‘ZORUNLU ŞARK GÖREVİ’NDEN CALIFORNIA RÜYASINA

Kevin Durant, dünya üzerinde hangi takıma gelirse gelsin büyük fark yaratır ama Golden State Warriors’a katılması bambaşka bir potansiyel yarattı. Bu potansiyel, takımın zaten çok güçlü olmasından ziyade Durant’in saha içerisinde sağladıklarıyla ilgiliydi. Sahanın her yerinden her şekilde skor bulabilen, “savunulamaz” 2.10’luk bir skorer olmasının yanında uzun kollarıyla da Warriors savunmasının başta pota altı olmak üzere açıklarını kapatabilen bir isim olması bu bileşimi herhangi bir “Yıldızlar topluluğu”ndan daha özel kıldı. Kevin Durant ‘cuk’ oturmuştu ve şurası kritik tüm NBA’de belki de LeBron James ve Kawhi Leonard dışında hiçbir All-Star bu kadar tam yerine rastgelemezdi.
Durant, “Zorunlu şark görevi”nden California rüyasına yan gelip yatmak için gelmediğini sezon boyunca sergilediği performansla gösterdi. Sezon içerisinde geçirdiği sakatlık yürekleri hoplatsa da korkulan olmadı ve Playoff’a yüzde yüze yakın bir performansla girdi. İşte sonuçları: 17 Playoff maçında 16 galibiyet 1 yenilgi. Kevin Durant ise 2 maçında dinlendiği bu süreci yüzde 55.6 saha içi, yüzde 44.2 üç sayı, yüzde 89.3 serbest atış ortalamalarıyla tamamladı. Finalde ise zirveye çıktı: 35.2 sayı 8.4 ribaunt 5.4 asist. Üstelik 55-47-92’lik tarihi şut isabet oranlarıyla.
Final serisindeki 27 sayı 8 ribaunt 9 asistlik rakamlarıyla Stephen Curry, hem hücum rolleri(her zaman istatistiklere yansımasa da varlıklarının yarattığı tehdit dahi oyunu değiştiriyor) hem savunmadaki dirayetleriyle Draymond Green ve Klay Thompson, kenardan gelip ‘Ölüm beşi’ olarak anılan ekibi tamamlamasıyla Andre Iguodala, Warriors’ı durdurulamaz kıldılar. LeBron James’in maç sonrası dediği gibi yıldızları henüz 30 yaşında dahi olmayan Warriors, daha uzun yıllar “durdurulamaz” olmayı sürdürecek.

MADALYONUN ‘KRAL’ YÜZÜ

Bu müthiş kadronun adı gelmiş geçmiş en iyi 2. isim olarak anılmaya başlanan, sevmediğim lakabıyla ‘Kral’ LeBron James’i 2. kez geçerek şampiyonluğa ulaşmış olması ayrıca önemli. James 32 yaşında ve halen gelişmeye devam ediyor. Belki de kariyerinin en iyi Playoff’unu geçirdi. Finallerde triple-double ortalamayla oynayan ilk oyuncu oldu ve bunu müthiş bir skor performansıyla(33.6 sayı 12 ribaunt 10 asist) yaptı. Keza Kyrie Irving izleyenleri büyüledi ancak bu faktörler ve Cavs’in muazzam hücum potansiyeli Warriors’ı 2. kez sürprize uğratmaya yeterli olmadı.

CAVS NEREYE?

Cleveland bundan sonra ne yapacak? Kevin Love iyi bir sezon geçirdi ancak Love, takım için ne kadar önemli olursa olsun bu final serisinde Warriors’a karşı iyi bir eşleşme olmadığını gösterdi. Yüzde 38.8 şut isabetiyle 16 sayı 11 ribaunt üretti. Kritik 3. maçta 9’da 1’le 9 sayıda kalması, son maçta ise 8’de 2’yle 6 sayıda kalması Cavs yönetimini düşündürüyor olmalı. Eğer Paul George ikna edilebilirse, Pacers’la bir “sign&trade’e(imza ve takasa)” tanık olabiliriz.

SAVUNMA ANTİTEZİ NE ZAMAN?

2016/17, maç başına 27 üçlük denemesi ve 9.7 üçlük isabetiyle tüm zamanların en yüksek rakamlarına erişti. Bu rakamlar 6 yıldır sürekli yükseliyor ancak bu yılki rekoru daha önemli hale getiren geçtiğimiz yılla aradaki farkın dramatik seviyede olması. 2015/16’daki 24.1 üçlük denemesinde 2.9’luk, 8.5’lik üçlük isabet denemesinde ise 1.2’lik bir yükseliş var. Akıllara gelen soru şu: Bu yükseliş nereye kadar devam edecek, oyun daha ne kadar değişecek? Savunma antitezi ne zaman geliştirilecek? Cleveland Cavaliers, GSW’yi durdurmak için savunmayı öne çıkarma ya da tempoyu düşürme taraftarı olmadı. Kendileri açısından haklılardı çünkü ellerinde bunu yapabilecek bir savunma takımı, savunma parçaları yok. Ancak eğer o gün(günümüz hücum basketbolunu savunmayla durduracak takım) gelecekse, en büyük meydan okumanın yine bu Warriors takımının bir versiyonuna karşı sergileneceğini tahmin edebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

5 Dakikada - Gökhan Durmuş / 13 Haziran 2017 Salı

SONRAKİ HABER

Suriyeli çocuklar ekmek peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...