13 Haziran 2017 06:37

Gazeteci Ömer Çelik için AİHM'e başvuru

147 gündür tutuklu Gazeteci Ömer Çelik için AİHM'e başvuru yapıldı: Tutuklama kararları keyfi ve siyasi

Paylaş

Redhack’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberleri nedeniyle 147 gündür tutuklu bulunmasına rağmen iddianamesi henüz hazırlanmayan gazeteci Ömer Çelik için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yapıldı.

Avukatlar Özcan Kılıç ve Sercan Korkmaz tarafından yapılan başvuruda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3., 5., 10. ve 13. maddelerinin ihlal edildiği belirtildi. Başvuruda, gözaltına alındığı sırada Çelik’e polis tarafından haksız, yersiz ve gereksiz nedenlerle şiddet uygulandığı, darp edildiği, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranış ile hakaretlere maruz kaldığına yer verildi. 

Başvuruda ayrıca, Çelik’e yönelik darp ve kötü muamele ile ilgili olarak adli tıp doktoru tarafından düzenlenen rapor örneklerinin “kısıtlılık kararı” gerekçe gösterilerek avukatına ve kendisine verilmediğine yer verildi. 

‘KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜ VE GÜVENLİĞİ’ HAKKI İHLAL EDİLDİ

Başvuruda, AİHS’in 5. maddesi’nin 1, 2, 3 ve 4. paragraflarındaki kurallar ile güvence altına alınan “Kişi özgürlüğü ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğine atıfta bulunuldu. Çelik’in tutukluluğuna yaptığı haberler ile sosyal medya paylaşımlarının gerekçe gösterildiğine yer verilen başvuruda, Çelik’in tutuklandığı güne kadar yaptığı haberler hakkında herhangi bir soruşturmanın başlatılmamasına dikkat çekildi. 

Yargının tüm birimleri ile siyasi iktidarın etkisi altına girdiği ifadesine yer verilen başvuru da, “Bu bağlamda uygulamaların hukuka uygunluğunun denetiminin objektif ve şeffaf olarak gerçekleşmesinin mümkün olmadığı, kararların ‘keyfi’ ve ‘siyasi’ nitelik taşıdığı açıktır” denildi. Çelik’in yaklaşık 6 aydır tutuklu olduğu hatırlatılan başvuruda, “Hakkındaki suçlamalar henüz bir iddianameye konu edilmemiş, dava açılmamış, yargılama süreci başlamadığı için iddia ve suçlamalara ilişkin savunma yapabilmesi mümkün olamamaktadır. 

İÇTÜZÜĞÜN 41. MADDESİ’NE GÖRE ELE ALINMALI

Başvuruda, mesleki faaliyet kapsamında yapılan haberlerin, çekilen fotoğrafların “açık kaynak” olarak tabir edilen haber ajansına ait sitede yayınlanması, kişisel hesaplar üzerinden toplum ve kamuoyu ile paylaşılmış olmasının “Yasadışı örgüt üyeliği” ve/veya “Propaganda” suçlamasına gerekçe yapılarak tutuklama kararı verilmiş olmasının kabul edilemez olduğunu vurgulandı. 

Başvuru da, başvurunun içtüzüğün 40. maddesi gereğince Yüksek Sözleşme’nin tarafa acilen tebliğine ve İçtüzüğün 41. maddesine göre öncelikle ele alınması talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle 25 Aralık 2016’da İstanbul merkezli bir operasyon yapılmış ve operasyonda KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve Muhabiri Metin Yoksu, eski Diken Editörü Tunca Öğreten, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan, BirGün Gazetesi Çalışanı Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın gözaltına alınmıştı. 
24 günlük gözaltı süresinin ardından Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. 147 gündür tutuklu bulunan gazetecilerin iddianamesi ise henüz hazırlanmadı. Aynı soruşturma kapsamında daha sonra ifade vermeye giden Die Welt Gazetesi Muhabiri Deniz Yücel de 27 Şubat’ta tutuklanmıştı. Yücel 116 gündür tutuklu bulunuyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Alman Büyükelçi, Deniz Yücel’i ziyaret edecek

SONRAKİ HABER

Stockholm'de kamyonet alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...