13 Haziran 2017 06:31

Haber dili ‘örgüt üyeliği’ için delil oldu

Tutuklu Dihaber muhabiri Mehmet Güleş'e verilen 9 yıl 4 aylık cezanın gerekçesinde, kullanılan haber dili 'örgüt üyeliğine' gerekçe sayıldı.

Paylaş

Tutuklu Dihaber Muhabiri Mehmet Güleş’e verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasının gerekçesini açıklayan mahkeme, kullanılan haber dilini “örgüt üyeliği”ne delil saydı. 

Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi, haber takibi yaptığı sırada 7 Aralık 2016’da tutuklanan Dihaber Muhabiri Mehmet Güleş’e gazetecilik faaliyetleri nedeniyle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde verdiği 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasının gerekçeli kararını açıkladı. 17 sayfalık gerekçeli kararda Güleş’e istinat edilen “örgüt üyeliği” suçlamasının hukuki değerlendirmesini yapan mahkeme, Güleş’in KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri olduğu belirtilerek, DİHA’nın “Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) Mayıs 2015 tarihli toplantısında tarif olunan ‘Legal Görünümlü İllegal Yapı’ tanımına uygunluk göstermektedir” iddiasında bulundu. 

MAHKEME: SÖZDE HABER VE RÖPORTAJLAR YAPTIĞI...

Güleş’in, yaptığı haberler ve haberleri için yaptığı telefon görüşmelerini “örgüt üyeliği” için delil sayan mahkeme, Güleş’in telefonunun da usulüne göre verilen mahkeme kararıyla dinlendiğini savundu.

Güleş’in haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmesinde KJA’dan bahsetmesini değerlendiren mahkeme, Güleş’in kadın derneği olan KJA’nın örgütsel yapısı içinde olduğu, KJA’nın toplantılarını katıldığı sonucuna varıldığını iddia etti. Mahkeme, Güleş’in, tutuklanan HDP ve DBP üyeleriyle ilgili haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmesini, tutuklanan bu kişilere destek olarak gösterdi. Yine, Güleş’in Silopi’de ilan edilen sokağa çıkma yasağına ilişkin MED Nuçe televizyonuna bağlanmasının haber verme özgürlüğü kapsamında olmadığını savunan mahkeme, Güleş’in “örgütsel anlamda sözde haber ve röportajlar yaptığı tespit edilmiştir” iddiasında bulundu. 

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI DA ‘SUÇ DELİLİ’ OLDU

Güleş hakkındaki suçlamalara ilişkin gazetecilik faaliyeti kapsamında haber verme ve alma özgürlüğü hakkını kullandığı yönünde savunma yaptığını hatırlatan mahkeme, Güleş’in, “Sözde haber geçerken kullandığı örgütsel jargon, dil, haberlerin sunumu, ele alınan haber konuları birlikte değerlendirildiğinde sanığın silahlı terör örgütünün basın yayın ayağına üye olduğu sonucuna varılmış, sabit görülen eylemine uyan yasa maddeleri ve TCK’nın 61.maddesi çerçevesinde cezası belirlenip bireyselleştirilmiştir” iddiasında bulundu. 

Ayrıca Güleş’in sosyal medya hesabında yaptığı haber içerikli paylaşımları suç delili gösteren mahkeme, elinde telsiz olan bir çocuğun fotoğrafını sosyal medya hesabında paylaşan Güleş’in “silahlı örgüt üyelerini sempatik gösterdiği”ni iddia etti. 

GÜLEŞ’E 9 YIL 4 AY CEZA VERİLMİŞTİ

Güleş’e DİHA’da çalışması ve yaptığı haberler nedeniyle “örgüt üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis, sosyal medya hesabında yaptığı haber içerikli paylaşımlar nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçundan da 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildiğini belirten Mahkeme, adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağı, kaçma şüphesinin var oluşu ve adli kontrol tedbirlerinin bu aşama yetersiz kalacağını ileri sürerek, Güleş’in tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Güleş ve avukatı, yerel mahkemenin kararını Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne temyiz etti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Uyuşturucu bağımlısı genç aynı mahallede 2. kez kaza yaptı

SONRAKİ HABER

Alman Büyükelçi, Deniz Yücel’i ziyaret edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...