AKG'de sendikalı işçiler işten atıldı, fabrika işgal edildi

AKG işçileri, Birleşik Metal-İş üyesi 17 işçinin işten çıkarılması üzerine fabrikayı işgal etti.

13 Haziran 2017 04:22
Paylaş

Metehan UD
İzmir

AKG işçileri, Birleşik Metal-İş'e üye 17 işçinin daha işten çıkarılması üzerine fabrikayı işgal etti. Polis fabrikayı zorla boşaltırken kapı önündeki direniş büyüyerek devam ediyor.

İzmir'in Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan Alman menşeili radyatör ve soğutucu üreticisi AKG Termoteknik fabrikasında Birleşik Metal İş sendikasına üye işçilere yönelik kıyım devam ediyor. Daha önce, insanca yaşama yetecek ücret ve sosyal haklar için sendikaya üye olan 8 işçiyi işten atarak fabrikadaki sendikal örgütlenmeyi kırmak isteyen AKG yöneticileri endikalı işçileri işten çıkarmayı sürdürdü. 

Fabrika önünde 3 haftadır direnişte olan arkadaşlarının işe tekrar alınması ve sendikal örgütlenmenin kabul edilmesi için fabrikada çay molalarında ve öğle aralarında eylem yapan 17 AKG işçisi daha gece 4-12 vardiyasının bitmesinin ardından yönetim tarafından ‘mesaiye kalmama’ ve ‘işçileri yönetime karşı kışkırtma’ gibi gerçeği yansıtmayan bahanelerle tazminatsız bir şekilde işten atıldı. İşçilerin işten çıkarıldığı an fabrikada herhangi bir yönetici bulunmazken işten çıkarmalara dair belgeler ise güvenlik tarafından işçilere verildi. 

POLİS ZORLA FABRİKAYI BOŞALTTI

Fabrika yönetiminin işten atmasına karşı dün gece işçiler daha önce aldıkları kararı uygulayarak fabrikayı işgal etti, üretimi tamamen durdurdu ve taleplerinin kabul edilmesini istedi.

İşgal üzerine yönetim polisi çağırdı. Çok sayıda polis arabası fabrika önüne geldi. Fabrika sabaha doğru polis zoruyla boşaltılırken fabrika önünde işçiler direnişe ve eyleme başladı.

Yönetimi protesto eden işçiler fabrika önünde ‘Birleşe birleşe kazanacağız’, ‘Yaşasın örgütlü mücadelemiz’ ve ‘AKG şaşırma sabrımızı taşırma’ sloganlarını attı. 

İŞKUR ÜZERİNDEN İŞÇİ ALINDI

İşten atılan işçiler daha önce işten atılan işçilerin fabrika önünde başlatmış olduğu direnişe katıldı. Fabrikada ise geçtiğimiz günlerde İŞKUR üzerinden 25 işçi işe alındı. Fabrikada üretim durma noktasına yaklaşırken sendikalı işçiler iş yavaşlatma eylemi yapıyor. Öte yandan fabrikada kalan işçilere yönelik baskılar da devam ediyor. 

İşçilerin sendikadan istifa etmeleri istenirken direnişteki işçilerin yanına gitmeleri durumunda da işten atılmakla tehdit ediliyorlar. Ayrıca dışarıdan getirilen iki kameraman hem kapı önünde direnişteki işçileri çekiyor hem de direnişteki işçilerle görüşen işçileri. Bu tehditlere rağmen çok sayıda işçi bugün saat 10:00'daki çay arasında işçilerin yanına gelerek bilgi alışverişinde bulundu.  

FABRİKA ÖNÜNDE AÇIKLAMA OLACAK

Ayrıca, 15-16 Haziran eylemlerinin yıl dönümünde, perşembe günü saat 16:00’da Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şubesi, örgütlü olduğu fabrikalardan işçilerin katılımı ile AKG önünde kitlesel bir açıklama yaparak, AKG işverenini sendikal haklara saygı duymaya ve atılan işçileri geri almaya çağıracak. 

'ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZ DEVAM EDİYOR'

Evrensel'e konuşan Şube Yöneticisi Cengiz Koral, fabrikayı büyümesini, gelişmesini sağlayan işçilerin bir anda kapıya konduğunu belirterek “Asgari ücretle çalışan işçiler evlerine sendikalı olarak birkaç lokma daha fazla ekmek götürmek istiyor. Ancak AKG işvereni işçileri işleri ve açlıkla korkutmaya çalışıyor. İşçiler bunu hak etmediklerini düşünüyor.  Gece 12’de çıkış yapacaklarını beklemiyorduk. Örgütlülüğü kırmak için yeni işçiler alındı. İçerideki örgütlülüğümüz devam ediyor. Başaracağız. Biz onlardan fabrikayı değil, alın terinin karşılılıklarını istiyoruz. Bir an önce masaya otursunlar, çalışmaya devam edelim” dedi. 

'İŞTEN ATMAK BU KADAR BASİT Mİ'

İşten atılan işçilerden Akın Işık, direnişteki arkadaşlarına destek verdikleri için işten atıldıklarını dile getirerek şunları söyledi “İşten çıkarken herhangi bir yönetici yokken güvenlik tarafından elimize çıkışımız verildi. Benim 1 yaşında çocuğum var onun hakkını kim verecek. Ve bize suçlu gibi davrandılar dün. Fabrikayı boşaltırken dolabımıza kadar polis geldi. Sanki hırsızlık yapacakmışız gibi. Suçlu muyuz biz? Anayasanın bize tanıdığı bir hakkı uyguladığımız için hain mi olduk? Alnımızın teri ile çalıştık başka bir şey değil. İnsanca çalışmak istiyoruz. Biz sendikamızla birlikte çalışmak istiyoruz. Üzerimizdeki şef baskısının son bulmasını istiyoruz. Biz köle değiliz, şefler nasıl insan biz de aynı şekilde işçiyiz, insanız. Zulüm görmeye layık mıyız? İşten atmak bu kadar basit mi? Biz işimize geri dönene kadar kapı önünden ayrılmayacağız". 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Vajinismus tedavisi nedir, nasıl yapılır?

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu Rakka'da ilerliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...