13 Haziran 2017 00:38

300.000 yıllık Homo sapiens’ten öğrendiğimiz 7 bilgi

Fas’ta bulunan 300 bin yıllık Homo sapiens fosili, Afrika’daki evrim haritasında farklı senaryoları gündeme getirdi.

Paylaş

Fas'ta bulunan modern insana (Homo sapiens) ait 300 bin yıllık fosiller insanın Afrika’daki evrim haritasında farklı senaryoları gündeme getirdi. Çünkü daha önce bulunmuş en eski Homo sapiens fosilleri 195 bin yıllıktı. 

Arkeofili’de yer alan habere göre, bu keşifle beraber daha önce doğru olarak kabul ettiğimiz birçok şey de değişti.

  • Bu mandibula (çene kemiği), Jebel Irhoud’ta keşfedilen ilk yetişkin mandibuladır. F: Jean-Jacques Hublin, MPI-EVA, Leipzig.

1- MODERN İNSANIN TARİHİ 100 BİN YIL GERİYE ÇEKİLDİ

İlk modern insanın bilinenden 100 bin yıl daha önce ortaya çıktığı anlaşıldı. Bugüne kadar türümüze ait ilk fosiller Etiyopya’nın Omo Kibish bölgesinde bulunmuştu ve 195 bin yıl öncesine tarihleniyordu.

2- MODERN İNSAN AFRİKA’NIN ÇEŞİTLİ NOKTALARINDA EVRİMLEŞTİ

Yeni bulgulara göre insanın evrimi, Afrika kıtasının çeşitli noktalarında eşzamanlı olarak gerçekleşti. İnsanların, Afrika kıtası çapında zamana yayılan bir evrim süreci geçirdiği anlaşıldı. İlk modern insanların 200 bin yıl önce Doğu Afrika’da ansızın ortaya çıktığı düşünülüyordu. Benzer bulgular Afrika’nın farklı yerlerindeki 300 bin yıllık birçok mağarada var. Dolayısıyla Homo sapiens sadece Doğu Afrika’da değil, Afrika’nın farklı bölgelerinde evrimleşti. 

  • Çoklu orijinal fosillerin mikro bilgisayarlı tomografik  taramalarına dayanan kompozit yeniden  yapılanmasının iki görünüşü.

3- KAFATASLARIMIZ NEREDEYSE HİÇ DEĞİŞMEMİŞ

Bulunan 300 bin yıllık Homo sapiens kafatasları, modern insanlarınkiyle neredeyse aynı çıktı. Kafataslarının günümüzdeki insanlardan farkı, biraz daha çıkık kaş çıkıntıları ve biraz daha küçük beyin hacmi. Arkaik görünümlü kraniyum, beyin biçiminin ve muhtemelen işlevinin Homo sapiens soyunda geliştiğini gösteriyor.

  • Paleoantropolog Jean-Jacques Hublin, Fas’taki yeni buluntuları inceliyor.

4-EN BAŞINDAN BERİ TAŞ ALET YAPABİLİYOR VE ATEŞ KULLANABİLİYORDUK

Bu insanlar taştan aletler yapıyor ve ateşi kullanmayı biliyordu. Yani bu insanlar hem modern insanlar gibi görünüyor hem de modern insanlar gibi davranıyordu.

5- BOL BOL GAZEL ETİ TÜKETİYORLARDI

Türümüze ait bilinen eski örnek olan bu Homo sapiens bireyler, bol bol gazel, ara sıra antilop, zebra ve benzeri av hayvanları ile, mevsimsel olarak devekuşu yumurtası tüketiyorlardı.

6- FAS’TAKİ HOMO SAPIENS BİREYLER DOĞRUDAN ATAMIZ OLMAYABİLİR

Fas, Jebel Irhoud’ta bulunan yeni fosillerin Homo sapiens olarak tanımlanması, onların bizim doğrudan atamız olduğu anlamına gelmiyor. Bu eski insanlar, Sahra Çölü yaklaşık 330 bin ila 300 bin yıl önce yeşilken, Afrika’ya yayılmış geniş, melez bir nüfusun parçasıydı; daha sonra modern insanlara evrilen bir grup olarak gelişti.

 7- HOMO SAPIENS, HOMO NALEDI İLE AYNI DÖNEMDE YAŞADI

Güney Afrika’da yeni keşfedilen ve 250 bin yaşında olduğu belirlenen insan türü Homo naledi’nin, Homo sapienslerle aynı dönemde yaşadığı kesinleşti. Daha önce bizim türümüz Homo sapiens’in, Neandertaller ve Denisovalılar ile aynı dönemde yaşadığı ve cinsel ilişkiye girerek gen alışverişinde bulunduğu biliniyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Bir milyon çocuk fiili olarak çalışma hayatının içinde'

SONRAKİ HABER

Munzur’un zirvesinde büyüleyici buzul gölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...