12 Haziran 2017 16:18

Liceliler 2017 yılının 50 gününü ‘yasak’la geçirdi

Diyarbakır’da ilan edilen 'sokağa çıkma yasakları' nedeniyle kırsalda yaşam durma noktasına geldi. Yasaklarda başı, 50 günle Lice çekiyor.

Paylaş

Diyarbakır’da ilan edilen “sokağa çıkma yasakları” nedeniyle kırsal kesimde yaşam durma noktasına geldi. Ocak 2017’den bu yana 7 ilçede 28 kere ilan edilen yasaklar 101 gün sürdü. Yasaklarda başı, 50 günle Lice çekiyor. Sur’un 6 mahallesinde ise 18 aydır yasak sürüyor. 

Son dönemde askeri operasyonlar gerekçe gösterilerek vali ve kaymakamlar tarafından sık sık ilan edilen “sokağa çıkma yasakları” nedeniyle köylerde yaşam durma noktasına geldi. Hayvancılık ve tarım ile geçimini sağlayan köylüler, yasaklar nedeniyle bu temel ekonomik faaliyetleri yapamaz halde. Can güvenliği nedeniyle ekili ve dikili arazilerine gidemeyen ve hayvanlarını otlatamayan köylüler, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin canlandığı ilkbahar aylarında bin bir emekle ektiği ürünlerin susuzluk ve bakımsızlık nedeniyle gözlerinin önünde kuruyup gitmesine seyirci kalıyor. Bunun yanında gördükleri baskılar nedeniyle yasak ilan edilen köylerde yaşayan köylüler, evlerini terk edip kentlere göç etmek zorunda kalıyor. 

YASAKLARDA BAŞI LİCE ÇEKİYOR 

Son bir yılda sık sık başvurulan “sokağa çıkma yasağı” uygulaması nedeniyle hayatın durma noktasına geldiği yerlerin başında Diyarbakır geliyor. Kentin Sur ilçesinde 18 ayı dolduran yasak dünyanın en uzun süreli sokağa çıkma yasağı olurken, Lice, Hani, Silvan, Kocaköy, Hazro ve Kulp ilçelerindeki köylerde yasaklar belli aralıklarla sık sık uygulanıyor. En çok yasak ilan edilen ilçelerin başında da Lice geliyor. 

SUR’DA YASAK 18 AYDIR SÜRÜYOR

Diyarbakır Valiliği ve ilçe kaymakamlıklarının resmi web sitesinden sokağa çıkma yasaklarına ilişkin yapılan duyurulardan derlenen rakamlara göre, 1 Ocak 2017 ile 12 Haziran 2017 tarihleri arasındaki 6 aylık dönemde 7 ilçede 101 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Lice’ye bağlı köylerde 11 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı tam 50 gün sürdü. Bu sürede Hani’de 5, Hazro’da 3, Silvan’da 1, Kocaköy’de 2, Kulp’ta 4 ve Dicle’de 2 defa sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu yasaklar nedeniyle Hazro’da 10 gün, Hani’de 16 gün, Kocaköy’de 7 gün, Silvan’da 2 gün, Kulp’ta 8 gün ve Dicle’de 8 gün boyunca sokağa çıkma yasağı uygulandı. Öte yandan Sur’da 28 Kasım 2016’dan beri 6 mahallede ilan edilen sokağa çıkma yasağı 18 aydır devam ediyor. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Belediye meclisine ‘yeşil alan’ soruşturması

SONRAKİ HABER

Ben û Sen’e yeryüzü sofrası kurulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa