12 Haziran 2017 16:11

CHP’den darbe komisyonuna muhalefet şerhi

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu: 15 Temmuz darbesinin siyasi ayağı AKP'dir.

Paylaş

CHP, 15 Temmuz (FETÖ/PDY) Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun raporuna yönelik muhalefet şerhini açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Bu rapor tamamıyla zaten darbenin siyasi ayağını işaret etmektedir. Bu darbenin siyasi ayağı Adalet ve Kalkınma Partisi’dir” dedi. Darbe girişiminin bilindiği ancak engellenmediği iddia edilen raporda, girişimin sonuçlarının karşı darbe olarak kullanıldığı öne sürüldü. Erdoğdu “Bu darbenin siyasi ayağı Adalet ve Kalkınma Partisi’dir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, partisine mensup Darbe Komisyonu üyeleriyle birlikte TBMM’de CHP Grup Yönetim Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, “Darbelerle hesaplaştığını söyleyenler bugün canhıraş bir şekilde, yaşadığımız darbe girişimini göstere göstere örtbas etme çabası içindeler. Vesayete savaş açtığını söyleyenler bugün açıkça, gelmiş geçmiş tüm vesayet türlerini gölgede bırakır haldeler. 

Artık hiçbir şüpheye mahal vermeksizin bilinmesi gereken bir şey varsa o da, 15 Temmuz gecesi kalkışılan bir darbe girişiminin, iktidarın kendi ikbali, arzuladığı rejim için bir bunu fırsata çevrildiğidir” dedi. İzmir Milletvekili Aytun Çıray da, “Türk Milletine Hollywood filmlerinde bile rastlanmayacak dehşet verici bir travma yaşatan bu hain kalkışmanın diğer hukuki ve adli sorumlusu AKP iktidarlarıdır” diye konuştu.

İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “Bu darbe girişimi Türkiye’nin kanlı Cuma’sıdır. Tıpkı kırmızı Pazartesi gibi. Her şey önceden biliniyordu, katil belli, maktul belli ama hiç kimse müdahale etmiyordu. Kırmızı Cuma” dedi. 

“Darbenin siyasi ayağı kimdir?” sorusuna Erdoğdu, “Bu rapor tamamıyla zaten darbenin siyasi ayağını işaret etmektedir. Bu darbenin siyasi ayağı Adalet ve Kalkınma Partisi’dir. Ancak biz bireyleri tek tek suçlayacak ve tarihi muhalefet şerhini bir suçlama metnine dönüştürmedik. Bunlar da savcılıklar tarafından açığa çıkarılacak” yanıtını verdi.

‘KONTROLLÜ DARBE’

Erdoğdu, “Kontrollü darbe ile kastımızı üç başlıkta özetliyoruz. Öngörülen delillerimizi koyduk, önlenmeyen delillerimizi koyduk, sonuçlarından yararlanılan delillerimizi koyduk ve bu üçü bir araya geldiğinde kontrollü darbe tanımını oluşturuyor; öngörülen, önlenmeyen, sonuçlarından yararlanılan” dedi.

‘KARŞI DARBE GERÇEKLEŞMİŞTİR!’

CHP’nin muhalefet şerhinin sonuç bölümünde özetle şu ifadeler yer aldı:

15 Temmuz 2016 akşamı başlayan ve 16 Temmuz 2016 günü bastırılan hain darbe girişimi sonrasında ortaya çıkan ve bu muhalefet şerhimizde ortaya koyulan gerçekler bu hain girişimin öngörülen, önlenmeyen ve sonuçlarından yararlanılan bir ‘kontrollü darbe’ olduğu gerçeğini ortaya koymuştur.

15 Temmuz akşamı başlatılan kanlı ve hain darbe girişimi memleketimizin temiz, saf ve masum yurttaşları için beklenmeyen, şok edici ve dehşet verici bir gelişmeydi.

Ancak 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ortaya çıkan gerçekler 15 Temmuz gecesi yaşanan şok edici ve dehşet verici bu girişimin birilerince çok önceden bilindiğini, beklendiğini ve nihai maksada yönelik olarak değerlendirilecek bir fırsat olarak görüldüğünü ortaya koydu.

2002 yılına kadar devlete gizlice sızan Fethullah Gülen cemaati mensupları 2002 yılında AKP ile kurulan ittifak sonucu devletin tüm hemen hemen tüm kurumlarını teslim almıştır.

Tutuşulan bu kavgada menzile giden yol zarar görmesin diye iki tarafta gücünün tamamını kullanmamış, kavga sırasında müzakere ve pazarlıklar elçiler ve aracılar üzerinden sürdürülmüş ve mazinin suç ortaklığı memleketin masum ve temiz insanlarından gizlenmiştir. Yaşanan kavgada amaç ‘dava/menzil’ zarar görmeden bir tarafın diğer tarafı tasfiyesi mücadelesidir.AKP ve Cemaat arasında 1 Kasım 2002 tarihinde başlayan tam ittifak 17 Aralık 2013’de başlayan ölümcül bir düelloya dönüşmüş ve 15 Temmuz 2016 akşamı girişilecek tarihi ihanete götüren süreç bu şekilde başlamıştır. 15 Temmuz hain darbe girişimini sonuçları kullanılmış ve karşı darbe gerçekleştirilmiştir. Bu sebeplerle 15 Temmuz darbe girişimi karşı darbe yapmak amacıyla sonuçları kullanılan bir darbe girişimidir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aygün Alüminyum’da beklenen zam yapılmıyor

SONRAKİ HABER

Belediye meclisine ‘yeşil alan’ soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...