12 Haziran 2017 11:16

Yaşam savunucularının adliye mesaisi

Ordu Çevre Derneği, Ordu Adliyesinde yaptıkları basın açıklamasında doğaya ve yaşam alanlarına sahip çıkacağını vurguladı.

Paylaş

Yaşam savunucuları bugün Ordu Adliyesinde toplu dava mesaisindeydi. Davalar nedeniyle Ordu Adliyesi’ne gelen yaşam savunucuları adına açıklama yapan Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, “Bugün Ordu Adliyesinin çeşitli mahkemelerinde görülecek olan, davacılar arasında üyelerimizin de bulunduğu davaların içerikleri hakkında bilgi vermek istiyoruz” dedi. Ersan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

'TAZMİNAT DAVASINI KAZANDIK'

“Altınordu ilçesindeki sahil dolgusu sırasında, projesi ve izni olmadığı nedeniyle çalışmanın durdurulmasını istemiş, ancak polis zoruyla karakola götürülerek saatlerce bekletilmiştik. Bu sırada dolgu çalışması devam etmişti. Savcılığa verdiğimiz ifade sonucunda, Anayasadan doğan hakkımızı kullandığımız ve üzerimize atılı suçları işlemediğimiz gerekçesiyle hakkımızda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar çıkmıştı. Gözaltına alınmamızın hukuksuzluğu nedeniyle tazminat davası açmıştık. Bugün dava sonuçlandı ve kazandık. Tazminatı yeterli bulmadığımız için itiraz hakkımızı kullanacağız.”

KARARLAR DAHA SONRA YAZILI OLARAK BEYAN EDİLECEK

İdare Mahkemesi’ndeki davalarının da görüşüldüğünü ve kararın mahkeme tarafından daha sonra yazılı olarak beyan edileceğini belirten Ersan, davalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Altınordu ilçesinde Rıhtım Düzenleme Projesiyle ilgili, 1983 yılında onaylanan 1/5000 ölçekli Ordu Ana İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Kesin İmar Planının iptali talebiyle açtığımız iki davanın biri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, diğeri Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne karşıydı.

Ünye ve Fatsa ilçeleri sınırları içinde yer alan Gökçe, Kodalı ve Yalaklar mahallelerinde, MTA’nın, tarım ve orman arazisi olan 793 hektarlık ruhsat alanındayapacağı sondaj projesinin iptali istemiyle dava açılmıştı.

Perşembe ilçesi Çaka mevkiinde tarım alanında açılmak istenen andezit mermer ocağı projesiyle ilgili,Tarım İl Müdürlüğünün proje alanı hakkında 'tarım dışı kullanılamaz' kararı olmasına rağmen verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için açılan dava geçen yıl kazanılmıştı. Ancak, projede yapılan değişiklikle yeniden alınan ÇED Gerekli Değildir kararına karşı bu yıl tekrar dava açıldı.”

'TARIM ALANLARI VE ORMANLAR ZARAR GÖRÜYOR'

Açıklamasında Ordululara da seslenen Ersan, “İlimizde yapılmak istenen bazı faaliyetlerin doğaya, tarım ve ormanlık alanlara, yerleşim alanlarına zarar vereceği ya da yok edeceği konusunda, haklı nedenlerle açtığımız davaları tüm Orduluların takip etmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü iş makineleri her an her yerde.Doğanın ve yaşam alanlarımızın talan edilmesine karşı mücadelemiz sürecek.” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi'nde şiddetli deprem: '99'dan bu yana değişen ne?'

SONRAKİ HABER

Finlandiya’da hükümet düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...