12 Haziran 2017 11:15

Tutuklu Gazeteci Türfent 14 Haziran’da hakim karşısında

DİHA Muhabiri Nedim Türfent, tutukluluğunun 13. ayında 14 Haziran’da ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Paylaş

Tutukluluğunun 13. ayında 14 Haziran’da ilk kez  hakim karşısına çıkacak olan Gazeteci Nedim Türfent’in davası öncesi açıklama yapan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) tüm gazetecileri dayanışmaya çağırdı.

Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak dava öncesi açıklama yapan ÖGİ, tek kişilik hücrede tutulan ve 13 ayda 5 kez farklı cezaevlerine sevk edilen Türfent’in spor ve sohbet gibi sosyal faaliyetlerinin yasaklandığı; kendisine hâlâ gazete, dergi ve kitap verilmediğine dikkat çekti.

22.5 yıl hapis istemiyle yargılanan Türfent’e yönelik suçlamaların sadece “gizli tanık” ifadelerine dayandırıldığının altını çizen ÖGİ, “Tüm gazetecilerden, meslektaşımız Nedim Türfent’in duruşması için duyarlı olmasını ve gazetecilik mesleğine sahip çıkmasını bekliyoruz. Türfent, gazetecilik faaliyetlerinden ve gerçekleri yazmaktan tutuklanmıştır. Nedim Türfent gazetecidir. Gazetecilik suç değildir. Nedim Türfent ve tutuklu bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz” açıklaması yaptı.

SUÇLAMARIN GEREKÇESİ ‘GİZLİ TANIK’ İFADELERİ

Türfent, 12 Mayıs 2016’da, bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alındı, 13 Mayıs’ta savcılık işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkeme tarafından 

“Örgüte üye olmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Dihaber’in haberine göre Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede Türfent, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” ile suçlanıyor.

23 sayfalık iddianamede savcı, Türfent’in Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeleri suç unsuru olarak gösterdi, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine yer verildi. İddianamede yer alan bu kişilerin beyanlarında Türfent’in Hakkari’de gazetecilik yaptığı, DİHA muhabiri olduğu, fotoğraf makinesi ve kamerasıyla görüntü çektiği yönündeki ifadelere yer verildi.  İddianamede bu kişiler, Türfent’in yaptığı haberler ve çektiği görüntülerle “Örgüte yardım ettiğini” öne sürdü.

GAZETECİLİK FAALİYETLERİ SUÇ SAYILDI

Türfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı, Türfent’in “Örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu.

İddianamede, Türfent’in sosyal medya paylaşımları de “örgüt propagandası” iddiasıyla suç delili olarak gösterildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP darbe komisyonuna muhalefet şerhini açıkladı

SONRAKİ HABER

PSAKD: Baydemir'e fezleke Alevilere yapılmış bir hakarettir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...