12 Haziran 2017 09:34

Zeytinlikler, meralar ve kıyılar için mücadele kararlılığı

Ülkenin dört bir yanından yaşam savunucuları, zeytinlikleri, meraları ve kıyıları talana açan yasa teklifine karşı Ankara'da buluşacak.

Paylaş

Zeytinliklerin, mera ve kıyıların şirketlerin talanına açılmasına dönük yasa teklifi, yükselen tepkilerin ardından komisyona çekildi. Yaşam savunucuları ise mücadelede kararlı. Üretici köylüler ve yaşam savunucuları yarın Ankara'da bir araya gelerek yasa teklifine karşı olunduğunu bir kez daha dile getirecek.

'OYALAMA TAKTİĞİ OLABİLİR'

Ülkenin dört bir yanından yaşam savunucuları ve köylüler yarın Ankara'da olacaklar. Zeytinliklerin sanayiye ve imara açılmasını düzenleyen yasa tasarısının komisyona çekilmesinin bir oyalama taktiği olabileceğini dile getiren yaşam savunucuları yasa taslağındaki meralar ve kıyılarla ilgili düzenlemenin de en az zeytinliklerle ilgili olanlar kadar önemli olduğu görüşündeler.

Yasal düzenlemenin zeytinciliği tamamen bitireceğini ve başta maden şirketleri olmak üzere sanayinin bu alanları hızla talan edeceğini dile getiren yaşam savunucuları, yaptıkları ortak açıklamada "Bu durum yalnızca zeytin tarımından geçinenleri ekmeğinden etmekle kalmayacak, yanı sıra kırdan kente göçü hızlandıracak, böylece kent işsizliğini arttıracak ve geri dönüşümsüz olarak 'ekolojik denge'nin bozulmasına da sebep olacaktır" dediler.

MERALAR EN AZ ZEYTİNLİKLER KADAR ÖNEMLİ

Açıklamada zeytinlik alanların kurtulmasıyla ilgili mücadele verilirken meralarla ilgili bölümün sessiz sedasız komisyondan geçtiği aktarılarak "Oysa meralar da en az zeytinlikler kadar önemlidir. Hayvancılık için meralar en önemli yem alanlarıdır. Meralar olmaz ise hayvancılık yapılamaz. Mera kanunundaki bu düzenlemeyle ülkemizde hiç mera kalmayacaktır" denildi.

HÜKÜMET YENİ BİR GEZİ'DEN KORKUYOR

AKP'nin toplumun tüm kesimlerinden tepki gören bu yasayı komisyona geri çekerek güç biriliğini ve toplumsal baskıyı önlemeye çalıştığını belirten yaşam savunucuları, hükümetin yeni Gezi süreci korkusu yaşadığını dile getirdiler. 

Öte yandan bazı CHP milletvekilleri, çeşitli zeytin birlikleri, kooperatif ve tüccarların hükümetle konunun görüşüldüğü, köylülere ve yaşam savunucularına "Bu işin öznesi biziz. Bu işi bize bırakın, çözeceğiz" dedikleri dile getiriliyor. Yaşam savunucuları ise mücadeleyi geriletmek ve kapalı kapılar ardından pazarlığa dönüştürmek olarak değerlendirdikleri bu çabalara tepki gösterdiler. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe'den Mathieu Valbuena açıklaması

SONRAKİ HABER

İşçilerden DİSK ve Türk-İş’e ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...