12 Haziran 2017 08:48

KODA’da iş kazalarında insan hatası yaklaşımı tartışıldı

Kocaeli Dayanışma Akademisinin Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediği yaz okulu üçüncü gününde. 

Paylaş

Balıkesir Ören’de DİSK Genel-İş Abdullah Baştürk Tesislerinde gerçekleştirilen yaz okulunun ilk gün ilk seminerini Veli Deniz gerçekleştirdi. “Otoriter Zamanlar: Haklar, Özgürlükler ve Türkiye” başlığıyla gerçekleşen seminerde Deniz, “İş Kazalarında İnsan Hatası Yaklaşımının Eleştirisi” başlıklı dersini anlattı. 

İnsan hatasının insana yapıştırılan bir etiket olduğunu hatırlatan Deniz, “İnsan hatası insana yapıştırılan bir etikettir. İnsan hatalarına; yanlış proses, prosedürlerde adımların atlanması, eğitim eksikliği gibi nedenler bulabiliriz. Hataları etkileyen faktörler ise; kültür, zaman kısıtları, aşırı iş yükü, çevresel faktörler, olay sıklığı, motivasyon, yetersiz prosedür, etkin olmayan eğitim” diye konuştu. 

‘MAKİNEYE DEĞİL İNSANA YATIRIM YAPILMALI’

Makineye değil, insana yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Deniz, “İnsana bir yatırım yok, hep makine ve ekipmana yapılan yatırımlar görüyoruz. Makine yatırımı bir defa yapılmalı, sonrasında sürdürebilirlik anlamında insana yatırım olmalı” dedi. 

İnsan hatasını gerçeğin arkasındaki bir isnat olarak tanımlayan Deniz, “Hatalı değerlendirmeler ve eylemler heterojendir. Hatalı eylemler olay incelemesi bir sonuç değil, başlangıç noktası olarak kabul edilmelidir. Hatalı eylemler birer semptomdur, sebep değildir” diye konuştu. 

Dersin sonunda önerilerde de bulunan Deniz, “İnsanı suçlamaktan vazgeçilmeli, hataları anlamaya çalışılmalı. Hataya izin vermeyen sistemler yapılmalı. İnsanoğlu hata yapabilir, bunu unutmayalım” dedi. 

Seminer, soru cevaplarla devam ederken, gün boyunca sırasıyla “Eğitim Hakkı, Akademik Özgürlük ve Üniversite” konu başlığıyla Derya Keskin, “Kent-Çevre Hakkı” dersini Gül Köksal, “Bilimselkurgu Sineması ve Çalışmanın Geleceği Tahayyülleri” başlığıyla ise Ömer Furkan Özdemir söyleşi gerçekleştirecek. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SEGBİS'le ifadeyi reddeden Yüksekdağ, duruşmaya getirilecek

SONRAKİ HABER

Genç kadın bir aylık eşini vurup intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...