12 Haziran 2017 07:57

Çıraklık eğitiminin emeklilikte sayılması için kanun teklifi

CHP'li Murat Emir, mesleki ve teknik ortaöğretim döneminde görülen çıraklık eğitiminin emeklilikte sayılması için kanun teklifi verdi.

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, çıraklık eğitiminin emeklilikte sayılması için kanun teklifi verdi. Emir, “Çıraklık eğitimi süresinin uzun dönem sigortalılıktan sayılmaması emek sömürüsü, hak gaspıdır” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, mesleki ve teknik ortaöğretim döneminde çıraklık eğitimi gören öğrencilerin, ortalama 3.5 yıl süren çıraklık dönemlerinin emeklilikte sayılması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Çıraklık eğitiminin uzun sigortalılık sürelerine eklenmemesi nedeniyle şu anda yaklaşık 800 bin civarında kişinin mağdur olduğunu belirten Emir, “Özellik sanayi bölgelerindeki çalışma şartları göz önüne alındığında çıraklık dönemi, gençlerimiz için en zor koşullarda geçen bir dönemdir. Bu gerçekler ortadayken çıraklık eğitimi süresinin uzun dönem sigortalılıktan sayılmaması bir emek sömürüsü, hak gaspıdır” dedi. 

CHP’li Emir, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin TBMM Başkanlığı’na bir teklif verdi. Teklifle, kanunun ‘Sigortalıların borçlanabileceği süreler’ başlıklı 41’nci maddesine, mesleki ve teknik eğitim kapsamındaki çıraklık eğitim sürelerinin de eklenmesi öngörülüyor. Mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin, çıraklık eğitimi kapsamında haftada 4 gün işyerine, 1 gün de okula gittikleri vurgulanan kanun teklifinin gerekçesinde, bu dönemin, mesleğe ilk adım özelliği taşıdığı kaydedildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da halk otoparka ‘hayır’ dedi

SONRAKİ HABER

Enes Ünal’a askerlik gözaltısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...