11 Haziran 2017 20:23

Tunus'ta oruç tutmayanların tutuklanması protesto edildi

Tunus'ta bir grup genç, ramazan ayı boyunca 'kamu alanlarında yemek yiyebilme' hakkı istedi, oruç tutmayanların tutuklanmasını protesto etti.

Paylaş

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta bir grup genç, ramazan ayı boyunca "kamu alanlarında yemek yiyebilme" hakkı isteyerek eylem yaptı, oruç tutmayanların tutuklanmasını protesto etti. Middle East Eye haber sitesinin haberine göre, Tunus'ta kamu alanlarında yemek yeme-içmenin önünde yasal bir engel bulunmuyor, fakat her yıl ülkede bu konuda "sorun" yaşanıyor. Tunus Anayasası "inanç ve vicdan özgürlüğünü" garanti altına alıyor fakat aynı zamanda devletin "dinin koruyucusu" olduğu da vurgulanıyor.

Başkent Tunus'un merkezinde "Mouch Bessif/İrademize Karşı Değil" grubunun çağrısıyla toplananlar ise "Bireysel özgürlükler anayasal koruma altındadır" sloganları ile eylem yaptı. Protestocular arasında "sigara içenler" olması dikkat çekti. Tunus'ta ramazan ayında dışarıda sigara içmek de "kabul edilemez" bulunuyor. 

4 KİŞİYE HAPİS CEZASI

Ülkede haziran başından bu yana 4 erkek, gün içinde "dışarıda yemek yedikleri" için "kamu içinde ahlaksızlık" gerekçesiyle birer aylık hapis cezasına çarptırıldılar.

AFP'ye konuşan göstericilerden Karim Chair, "Oruç tutmayanlara yönelik cezaları protesto ediyoruz. Oruç tutmak isteyen tutmalı, tutmak istemeyen de tutmak zorunda kalmamalı" dedi. Bir başka gösterici Kamel Jalouli de, "Oruç tutuyorum fakat bu insanların din ve vicdan özgürlüğüne saygı çağrısı yapmak için bu protestoya katılıyorum" ifadelerini kullandı.

2011 halk ayaklanması ve rejim değişikliğinin ardından Tunus'ta "oruç tutmama hakkı"na dair tartışmalar yapılıyordu ancak, habere göre, ilk defa böyle bir gösteri düzenlendi. Ülkede çoğu kafe ve restoran gündüz saatlerinde kapalı oluyor. Bazıları ise gizli hizmet veriyor. Bazı medya vaizleri ise kafeleri dolaşarak video çekimi yapıyor ve yemek yiyenleri teşhir ederek hedef gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, Kosova'yı 4-1 mağlup etti

SONRAKİ HABER

'Ortadoğu yeni bir altüst olma sürecinde'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...