11 Haziran 2017 14:00

On binlerce Katalan ‘karar verme hakkı’ için destek istedi

On binlerce Katalan, Katalonya Özerk Bölgesi için 1 Ekim'de yapılacak referandumda uluslararası destek istedi.

Paylaş

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi için ‘bağımsızlık referandumu’nun 1 Ekim 2017 tarihinde yapılacağı açıklandı. Bugün ise yaklaşım 40 bin Katalan, özerk bölgenin başkenti olan Barselona’da bir araya gelerek İspanya hükümetinin referandum karşıtı tutumunu eleştirdi, demokrasi çağrısı yaptı. 

El Periodico gazetesinin haberine göre; Puig i Cadafalch Meydanındaki gösteride, İngilizce “Demokrasiyi sev” yazılı dev pankart asıldı. Öne çıkan talep ise “karar verme hakkı” oldu. 

Mitingin ana konuşmasını ise Manchester City Futbol Kulübünün Katalan Teknik Direktörü Pep Guardiola yaptı. Guardiola, muhafazakar Halk Partisi (PP) hükümetinin yasa dışı ilan ettiği referandum için dünyadan destek istedi. 

Guardiola, “Avrupa’nın ve dünyanın tüm demokratlarını Katalonya’da tehdit altında olan hakların savunulması konusunda destek vermeye çağırıyoruz” dedi. 

Katalonya’nın bağımsızlık talebi daha önce de çok defa gündem olmuş, son olarak 2014’teki referandum İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince sembolik bir halk oylaması yapılmış, katılımın düşük olduğu oylamada yüzde 80 ‘bağımsızlığa evet’ oyu çıkmıştı.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Katalan siyasi partileri ile yaptığı toplantının ardından yeni referandumun 1 Ekim’de yapılacağını duyurmuştu.

İspanya kamuoyunun çoğunluğu hükümetin Katalonya referandumu konusundaki politikalarını eleştiriyor ancak anketlere göre Katalonya ve İspanya’nın geri kalanında bölgenin bağımsızlığını ilan etmesine destek düşük. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Katar kriz mağdurları için dava açıyor

SONRAKİ HABER

Mayıs ayı sanatta hak ihlalleri raporu yayınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...