11 Haziran 2017 13:30

‘Hükümet köprü mantığıyla hastane yapıyor’

SES Eş Yönetim Kurulu Başkanları Gönül Erden ve İbrahim Kara, hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi.

Paylaş

SES Eş Yönetim Kurulu Başkalığına seçilen Gönül Erden ve İbrahim Kara, hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi. Gönül Erden, Hükümetin köprü mantığıyla hastane yaptığını belirten Erden ve Kara, “Sağlıkta ticaret ölüm getirir” uyarısında bulundu. 

‘ARTIK TELEFON BAŞLARINDA KUYRUK VAR’

Geçtiğimiz günlerde 8’inci Olağan Kongresi’ni gerçekleştiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) Eş Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden Gönül Erden ve İbrahim Kara seçildi. Erden ve Kara, hükümetin sağlık politikaları ve sendikalarının mücadele hattına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin 13 yıldır uyguladığı sağlıkta dönüşüm programının, “sağlığı piyasalaştırma” anlamı taşıdığını hatırlatan Erden, “Sağlıkta ticaret ölüm getirir, sağlığın piyasaya açılması halk sağlığını ve sağlık çalışanlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor” dedi. Programın bir başka ayağının da “performansa dayalı ücret” olduğunu ifade eden Erden, “Bu uygulamalar gelen hastaya uygun zaman ayırmaması, hastanın doğru tedavi edilememesi demek” diye konuştu. Hükümetin “hastane önlerinde ki kuyrukları yok ettik” söylemine de itiraz eden Erden, “Artık telefon başlarında kuyruk var. Uzun vadeli verilen randevular yüzünden insanlar özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor” diye belirtti. 

HASTANEYE HASTA GARANTİSİ VERİYORLAR

Erden, 2004 yılından bu yana tartışılan ancak son yıllarda yapım süreci hızlanan “Şehir Hastaneleri”ne de dikkat çekerek, bu projenin “halk sağlığı” odaklı değil “sermayenin kar marjı” odaklı olduğu kaydetti. Erden, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehir hastanelerini yap-işlet-devret modeli ile yapıyorlar. Bu hastaneleri yapan şirketlere yüzde 70 doluluk garantisi veriyorlar. Bunun anlamı toplumun yüzde 70’ini hastalandırılacağının garantisini demektir. Bu hastaneler köprü mantığıyla yapılıyor, köprülere araç geçiş garantisi hastanelere ise hasta garantisi veriyorlar.” 

BARIŞ VE TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

İbrahim Kara da, Türkiye’de toplum sağlığının olmadığını belirterek, “Kürt illerinde süren ablukalarda toplumun sağlığı gasp edildi. Biz barış ve toplum sağlığı için mücadele edeceğiz, bu sadece siyasi bir talep değildir” dedi.  OHAL sonrası sendikaları üzerindeki baskı politikalarına da değinen Kara, yaklaşık 10 bin sağlık emekçisinin KHK ile ihraç edildiğini bunlardan 648’isinin ise SES üyesi olduğunun bilgisini verdi.

Kamuda etnik ve ideolojik ‘temizlik’ olduğunu vurgulayan Kara, “Arkadaşlarımızın birçoğu Alevi, Kürt, sosyalist, solcu, ilerici veya devrimci olması sebebi ile ihraç edildi. Bakanların açıklamalarında görüyoruz, ‘AKP eşittir devlet diyorlar’ ve devlette de AKP’li dışında kimsenin çalışmasını da istemiyorlar” diye konuştu. Kara, ihraç edilen üyeleriyle hem mali hem hukuki açıdan dayanışmaya devam edeceklerinin de altını çizdi. (Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Üreticideki indirim markete yansımadı

SONRAKİ HABER

Baskın Oran'dan damatların serbest bırakılmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...