01 Nisan 2011 09:38

İfadeler zorla imzalatıldı

“Mehmet Metiner’e suikast hazırlı içerisinde olduğu” iddiasıyla tutuklanan 18 yaşındaki Kutbettin Güllü’ye avukat, polis ve savcı iş birliği ile zorla belge imzalatıldığı ortaya çıktı. Güllü, gözaltındayken “Beni ailen gönderdi” diye yanına gelen İstanbul Barosu Avukatlarından Tanju Demircan&rsquo

İfadeler zorla imzalatıldı
Paylaş
Ömer Çelik / Serkan Demirel

Bazı basın yayın organları tarafından “PKK’nin kaos planı” başlığıyla sunulan haberlerde, “Kürt aydınlarının PKK tarafından tehdit edildiği ve bunlara karşı suikast hazırlığı içerisinde olunduğu” ifadeleri yer almıştı. Bu haberlerin hemen ardından “AKP’nin kalemşoru” olarak bilinen Mehmet Metiner’e suikast hazırlığı içinde olduğu iddiasıyla bir kişinin yakalandığı duyuruldu. 11 Şubatta gözaltına alınan 18 yaşındaki Kutbettin Güllü’nün “İtirafları” başlığı ile verilen haberler ise hazırlanan senaryonun devamı niteliğindeydi.

Güllü hakkında açılan dosyaya “Gizlilik kararı” konulmasına rağmen henüz emniyette ifade verdiği esnada el altından bazı basın yayın organlarına sızdırılan bilgilerde “Kandil’de özel olarak bomba eğitimi aldığı, suikast için 2 kere keşif yaptığı fakat sonra suikasttan vazgeçtiği” bildirildi.

Suikast yapacağı iddia edilen PKK ise aynı dönemde “İlgimiz yok, Metiner, antipropagandamızı yaparak gündem olmaya çalışıyor” açıklaması yapmıştı. Olayın iç yüzü ise tutuklanan Güllü’nün tutuklu bulunduğu Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinden gönderdiği mektupla ortaya çıktı.

‘ÖNÜME BİR SÜRÜ DOSYA KOYDULAR’

Kişisel hikayesinden yola çıkarak gerçekleri anlatmaya başlayan Güllü, 11 Şubat günü abisinin evinde uyuduğu esnada polisin eve baskın düzenleyerek kendisini ve ağabeyi Cebrail Güllü’yü gözaltına alarak TEM’e götürdüğünü belirtti. Güllü, o andan itibaren yaşananları şöyle anlatıyor: “Hastaneye sağlık kontrolüne götürüldükten sonra ağabeyimi bir daha görmedim. TEM’e geldikten sonra beni sorguya aldılar. Bak ağabeyin polis öldürmüş, bize yardımcı ol seni de ağabeyini de serbest bırakırız. Ağabeyinin özgürlüğü sana bağlı. Halkalı patlaması, cemevi taşlaması, MHP Maltepe binasına ses bombası atılması gibi şeylerden bahsettiler. Bunları senin yaptığını biliyoruz, ama bize yardım edersen seni kurtarırız dediler. Sonra da Mehmet Metiner’i öldürmek istediğini ve talimatı da Kandil’den aldığını söyle, ağabeyini de seni de kurtarırız dediler. Şok olmuştum. Metiner’in kim olduğunu bile bilmiyordum. Önüme bir sürü dosya koydular, imzala dediler. Okumak istedim ama izin vermediler. Çok sonra Metiner’in kim olduğu hakkında bilgi verdiler. ‘Kürt aydınlarından biridir, tanımıyor musun’ dediler. Kabul etmem karşılığında ağabeyimin bırakılacağını söylediler.”

AVUKAT TANJU DEVREDE

Emniyette gözaltında bulunduğu esnada ailesi tarafından tutulduğunu söyleyen, fakat sonradan ailesinden öyle bir şey olmadığını öğrendiği “Tanju” isimli bir avukatın yanına gelip, kendisiyle görüştüğünü belirten Güllü, söz konusu bu avukat tarafından “Metiner’e suikast planı yaptım, fakat daha sonra kendi irademle vazgeçtim” şeklinde ifade vermesi halinde ağabeyi ve kendisinin serbest kalacağı vaadiyle yanlış ifade vermeye yönlendirildiğini söyledi. Güllü, gözaltı süresi içerisinde maruz kaldığı psikolojik baskı nedeniyle kendisini ailesinin gönderdiğini söyleyen söz konusu avukattan hiç şüphelenmediğini de mektubunda not düşüyor.

‘AĞABEY YAŞANANLARI DOĞRULADI’

Güllü’nün mektubunda dile getirdiği emniyetteki sorgu aşamasına ilişkin ayrıntıları birlikte gözaltına alındığı ağabeyi Cebrail Güllü de doğruluyor. Emniyetteki sorgusunda kendisine de polisler tarafından, “Eğer kardeşinin dağa gittiğini ve pişman olup geri döndüğünü söylersen seni bırakırız” biçiminde baskı kurularak ifade vermeye zorlandığını söyleyen ağabey Cebrail Güllü, “Öyle bir şey olmadığını, kardeşinin 7 aydır kendisinin yanında çalıştığını” ifade ettiğini kaydetti. Ağabey Güllü, kardeşinin önceden yazılmış bir senaryoya dahil edildiğini belirterek, avukatları aracılığı ile avukat ve medya organları hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de nükleer karşıtı platform oluşturuldu

SONRAKİ HABER

Şık başına gelecekleri görmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...